Bild från Nordkoreas regering som visar test av vapensystem i form av kortdistansmissiler i landet den 4 maj 2019. Foto: Korea News Service via AP

Oidentifierade projektiler avfyrade från Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea har avfyrat ett antal oidentifierade projektiler. Det är den sydkoreanska nyhetsbyrån Yonhap som i sin rapport citerar ett uttalande från den sydkoreanska militären.

Enligt Sydkoreas högste militära ledare har raketerna avfyrats från robotbasen Sino-Ri, som ligger nära gränsen mot Sydkorea. De två raketerna flög 420 respektive 270 kilometer i östlig riktning, skriver TT.

Det händer bara några dagar efter det att Nordkorea genomförde en militärövning där de avfyrade flera projektiler. Dem har Pyongyang beskrivit som rutinmässiga och enbart för självförsvar.

Avancerade kortdistansrobotar

Vapenexperter har analyserat bilderna från uppskjutningen i lördags och säger att Nordkorea antagligen testade en avancerad typ av kortdistansrobotar, den typen som i teorin kan bära kärnvapen.

Men oavsett vilka slags raketer som Nordkorea har avfyrat menar analytiker att det är en upptrappning som kan påverka förhandlingarna om kärnvapen mellan Nordkorea, USA och Sydkorea. Militären uppger att en närmare analys genomförs i samarbete med amerikansk säkerhetstjänst samtidigt som man höjt säkerheten mot ytterligare raketer.

Och dagens uppskjutning kom bara några timmar efter det att USA:s särskilda sändebud för Nordkorea, Stephen Biegun, anlände till Sydkorea för just samtal om förhållandet till Pyongyang. De projektiler som Nordkorea avfyrade på torsdagen var troligen kortdistansrobotar, säger den sydkoreanska militären i ett uttalande, skriver TT.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.