Benådningar genom historien: Whiskeyuppror och presidentens halvbror

Uppdaterad
Publicerad

Vad gör du sista dagen i Vita huset? Frågar du Bill Clinton så är ett av svaren att benåda sin halvbror som dömts och avtjänat sitt straff. Men han är inte den enda vars val av vilka som benådas rört upp känslor.

Sin sista dag i Vita huset väntas Donald Trump benåda 100 personer. Han är inte den första att benåda. Tidigare har de avgående presidenternas val av vilka som blir benådade uppmärksammats och inte sällan ansetts kontroversiella.

När George Washington första gången utnyttjade möjligheten att benåda någon så blev det två personer som sägs ha deltagit i att organisera ”Whiskeyupproret” 1795 och dömts för landsförräderi, ett brott vars straff var hängning.

Presidentvalet i USA 2020

Andrew Johnson benådade alla som slagits för sydsidan i inbördeskriget. Gerald Ford valde sin företrädare och Barack Obama valde att benåda Chelsea Manning.

Se hela listan i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA 2020

Mer i ämnet