Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Kan du se vad som är upp och ner på Piet Mondrians verk? Testa dig själv i klippet ovan. Foto: Reuters

Upptäckten: Välkända tavlan har hängt fel i 77 år

Uppdaterad
Publicerad

Piet Mondrians verk, ”New York City I” har hängt upp och ner i över 77 års tid. Det har en konsthistoriker vid tyska statens konstsamling upptäckt.

– Jag kan inte berätta hur det gick till. Det kommer förmodligen att förbli ett evigt mysterium i historien, säger Susanne Meyer-Büser.

Den nederländska konstnären  är känd för sin abstrakta konst med linjer och stränga geometriska former. Vilket tydligt syns i verket ”New York City I”.

Verket har hängt på bland annat Museum of Modern Art (MoMA) i New York. Sedan 1980 hänger den i den tyska statens konstsamling i Düsseldorf. Den kommer nu att få hänga upp och ner i en ny utställning i staden.

– Vi vet från fotografier att första gången detta konstverk ställdes ut på MoMA var 1945 – och det var upp och ner redan då.

Tavlan kommer fortsättningsvis att hänga upp och ner. Och det finns flera skäl till det, förklarar utställningens intendent.

–  Framför allt på grund av bevarandeskäl. Skulle vi vända på den så skulle tejpen lossna och ja, då skulle vi inte ha en vacker tavla.

Ser du vad som är upp och ner på Mondrians verk? Se klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.