Upptrappning mot krig i Georgien

Uppdaterad
Publicerad

Georgien har kraftigt trappat upp sin militära offensiv mot utbrytarna i Sydossetien.

Ryska attackplan rapporteras ha anfal- lit georgiska mål. Samtidigt ska geor- giska plan ha bombat i Sydossetien och flera soldater i de ryska freds- bevarande styrkorna i Tschinvali uppges ha dödats och skadats.

Oroligheterna riskerar att sprida sig i regionen. Frivilliga från Ryssland och utbrytarrepubliken Abchazien upp- ges vara på väg för att strida på separatisternas sida. Även Abchaziens armé sägs ha skickat trupper.

Georgiens president Micheil Saakasjvili har även gett order om full mobilisering av krigsmaktens reservstyrkor.

Konflikt om olja och gas

Sydossetien bröt sig tillsammans med Abchazien loss från Georgien på 1990_talet och åtnjuter politiskt och ekonomiskt stöd från Ryssland.

Konflikten mellan Sydossetien och Georgien ingår i ett större spel där Ryssland och västmakterna kämpar om inflytandet över regionens gas- och

oljeledningar.

Georgien har visat intresse för ett framtida EU_medlemskap. Den georgiska regimen anklagar Ryssland för att underblåsa konflikten medan Ryssland skyller situationen på den georgiska

regimens västorientering.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.