Opioidkrisen har slagit särskilt hårt mot USA:s urbefolkning – nu döms flera amerikanska läkemedelsföretag att betala en miljardförlikning. Foto: David Goldman/AP/TT

Urbefolkning får fem miljarder i förlikning

Uppdaterad
Publicerad

De amerikanska läkemedelsföretagen Johnson & Johnson, Amerisource Bergen, Cardinal Health och McKesson döms att betala 590 miljoner dollar i förlikning till den amerikanska ursprungsbefolkningen.

590 miljoner dollar motsvarar ungefär 5,47 miljarder kronor och förlikningen är en i raden i flera rättsfall mot läkemedelsföretag som tillverkar opioider. I september i fjol fick cherokeefolket 75 miljoner dollar (ungefär 695 miljoner kronor) i förlikning av tre läkemedelsföretag.

Opioidkrisen i USA beräknas ha kostat en halv miljon människor livet under de senaste 20 åren. Och den amerikanska ursprungsbefolkningen anses ha lidit mer skada än andra grupper, enligt stämningsansökan.

Där hävdar ursprungsbefolkningens advokater att läkemedelsföretagen underblåste den höga användningen av opiatläkemedel i en rad samhällen.

”Inte ett medgivande”

Men utbetalningen ska inte ses som att företagen är direkt ansvariga för massdöden, enligt läkemedelsföretaget Johnson & Johnson.

”Den här förlikningen är inte ett medgivande av skuld eller ansvar och företaget kommer fortsätta att försvara sig mot anklagelser som den här slutliga överenskommelsen inte löser”, skriver Johnson & Johnson i ett uttalande.

Ursprungsbefolkningen är inte de enda som dragit läkemedelsföretagen inför rätta i frågan. Mer än 3 000 anmälningar har skickats in av både statliga och kommunala verksamheter i USA med målet att få företagen att ta ansvar för opioidkrisen, skriver Reuters.

Ett av argumenten är att företagen tonat ner riskerna med sina läkemedel i sin marknadsföring.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Mer Utrikes
Mer Nyheter