EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen om hoten mot infrastrukturen: ”Oerhört viktigt att vi är uppdaterade” Foto: Kenzo Tribouillard/AFP/TT

Ursula von der Leyen: ”Vår kritiska infrastruktur är under hot”

Uppdaterad
Publicerad

SVT:s granskning med DR, NRK och Yle avslöjar hur misstänkta ryska spionfartyg rör sig i nordiska vatten med misstänkta seglingsmönster. De har bland annat rört sig vid vindkraftsparker till havs och över ström- och datakablar. Från EU:s håll är det högsta prioritet att hålla koll på det ryska hotet.

– Vi vet att det är oerhört viktigt och kritiskt att vi är uppdaterade på det här området, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till DR.

Säkerheten kring EU-ländernas infrastruktur var på agendan under energitoppmötet North Sea Summit där EU-toppar som Macron och Scholz deltog.

– Vi följer läget noga. Vår kritiska infrastruktur är under hot. Det vet vi efter sabotaget mot Nordstreams gasledningar förra året. Det är också anledningen till att vi i EU har anpassat samarbetet mellan medlemsländerna, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till DR.

EU och Nato samarbetar

Av 50 misstänkta fartyg har 27 rört sig i svenska vatten visar SVT:s granskning, ofta under täckmantel av att vara fisketrålare eller fraktfartyg. Avslöjandet har väckt reaktioner, statsminister Ulf Kristersson har benämnt det som ”ett mycket riskabelt läge” i Sveriges närområde.

EU och Nato samarbetar i frågan.

– Vi har skapat en gemensam arbetsgrupp för att sätta fokus på alla former av hot mot vår infrastruktur, även cyberhot och nyckelsektorer som energisektorn. Experter in om EU och Nato jobbar på ett program om kooordinerat motstånd som kommer presenteras på Natomötet i juli, säger von der Leyen till DR.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rysslands skuggkrig

Mer i ämnet