Apkoppeviruset har enligt USA:s smittskyddsmyndighet CDC smittat 700 människor runt om i världen. Foto: Ron Harris/Unidad de Microscopía Electrónica del ISCIII,/AP/TT

USA: 700 fall av apkoppor i världen

Uppdaterad
Publicerad

Sjukdomen finns normalt i västra och centrala Afrika, men sedan i maj har ett ökande antal fall rapporterats från bland annat länder runt om i Europa och Nordamerika. De flesta fallen förekommer bland män som har haft sexuella relationer med andra män, enligt WHO.

Den amerikanska smittskyddsmyndighet CDC har kartlagt de globala fallen och funnit att de nu har stigit till över 700 stycken.

På fredagen kom uppdaterade siffror från Frankrike och Kanada. I Frankrike har 51 fall påträffats, en ökning med 18 på två dagar. Kanada rapporterar 77 bekräftade fall, nästan alla i provinsen Quebec.

I Sverige fanns i slutet av maj fyra fall.

I USA har totalt 21 personer insjuknat, samtliga har eller är på väg att tillfriskna.

– Vem som helst kan få apkoppor och vi övervakar spridningen av apkoppor noga i alla typer av populationer, säger Jennifer McQuiston vid CDC.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper.

Sjukdomen kan behandlas med antivirala läkemedel och vaccin rekommenderas för personer som har haft närkontakt med en smittad.

Se virusforskaren Ali Mirazimi gå igenom tre vanliga påståenden om viruset.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Smittar apkoppor bara vid sex? Se virusforskaren Ali Mirazimi gå igenom tre vanliga påståenden om viruset. Foto: SVT/AP/CDC

Under våren har ovanligt många fall av apkoppor konstaterats i flera länder.

Apkoppor ger ofta upphov till utslag, sår och blåsor. Symtomen är ofta milda men kan bli allvarliga hos personer i riskgrupper. I äldre studier som genomförts i Afrika har även en viss dödlighet rapporterats.

Blåsorna kan uppträda på bålen, armar, ben, händer, fötter och ansikte. Sjukdomen kan ge lokala blåsor på den del av kroppen som blivit infekterad. Exempelvis har blåsor på och runt könsorganen, runt analöppningen och munnen observerats vid smitta efter intima kontakter såsom sex.

Symtom kan även innefatta feber, huvud- och muskelvärk samt svullna lymfkörtlar.

Apkoppor är en zoonos, det vill säga en sjukdom som kan överföras mellan djur och människa. Viruset kan överföras från djur till människa vid nära kontakt. Det upptäcktes hos apor och fick därför namnet apkoppor, men det är sannolikt olika gnagare i central- och västafrikanska regnskogar som är reservoar för viruset.

Smittvägarna är inte helt klarlagda, men viruset tros spridas via stora droppar från luftvägarna, kroppsvätskor och vätska från blåsor. Det är inte helt klarlagt om viruset också kan spridas på andra sätt.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer