Foto: ScanpixVisa alla (2)
Visa alla (2)

USA kräver att Snowden utlämnas snabbt

Uppdaterad
Publicerad

USA som begärt att Hongkong utlämnar Edward Snowden, mannen som har slagit larm om massövervakning av telefon- och internettrafiken, kräver att detta sker snabbt.

Det kan ändå dröja länge tills USA eventuellt får ställa honom inför rätta. Han har begärt hjälp av jurister som är specialister på mänskliga rättigheter, uppger rättskällor.

– Om Hongkong inte agerar snabbt kan det försvåra vårt ömsesidiga förhållande, säger hög regeringstjänsteman i USA.

Ett åtal om spioneri har lämnats in till en domstol i Virginia mot Edward Snowden, som avslöjade USA:s massiva övervakningsprogram.

FBI-chefen Robert Mueller har tidigare sagt att alla nödvändiga åtgärder har vidtagits för att ställa den skyldige till svars.

Avslöjandet om den omfattande övervakningen av tele- och datatrafik har skakat USA och Obama-administrationen i grunden.

Den 30-årige IT-teknikern Edward Snowden samlade uppgifterna under sin tid hos en entreprenör åt den nationella säkerhetsmyndigheten NSA. Efter att ha läckt uppgifterna till tidningarna The Guardian och Washington Post tros han gömma sig i Hongkong där han har sagt att han tänker stanna och kämpa mot USA:s eventuella försök att få honom utlämnad.

På lördagskvällen bekräftade också en tjänsteman inom Vita huset att USA nu formellt söker att få Snowden utlämnad från Hongkong, uppger CBS News. Kravet ska ha framförts i samtal med myndigheter i Hongkong, skriver Reuters.

– Vi anser att anklagelserna är tillräckligt starka för att kräva en utlämning enligt utlämningsavtalet mellan USA och Hongkong, säger Vita husets säkerhetsrådgivare Tom Donilon till CBS News. Han säger också att USA förväntar sig att Hongkong ska vika sig för kraven.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet