Joe Bidens son Hunter Bidens affärer i Ukraina var ett återkommande tema i debatten. Foto: Julio Cortez, AP / TT

Biden: ”Har aldrig tagit emot ett öre från främmande makt”

Uppdaterad
Publicerad

Den förra valdebatten var ett sådant fiasko att arrangören den här gången fick lov att kontrollera presidentkandidaternas mikrofoner – och det verkar ha fungerat.

Torsdagens debatt var betydligt mer sansad och debattörerna lyckades föra fram sina budskap – även om de fortfarande gärna angrep varandra.

Presidentkandidaternas slutdebatt avhandlade den senaste tidens hetaste ämnen i USA.

Bland annat diskuterades hanteringen av coronapandemin, rasmotsättningar – och senaste tidens medieuppgifter om Bidens påstådda affärer med bland annat Ukraina.

President Trump tog under debatten varje tillfälle i akt att ta upp uppgifterna i New York Post om att Joe Bidens son kan ha gjort tveksamma affärer med en ukrainsk affärsman.

Trump: ”Du är skyldig amerikanska folket en förklaring”

Uppgifterna påstås komma från en laptop som Bidens son Hunter ska ha lämnat in hos en reparatör som då bland annat ska ha upptäckt mail som tyder på osunda relationer med utländska makter.

När ämnet ”nationell säkerhet” debatterades passade Trump på att pressa Biden om uppgifterna:

– Joe, du var vicepresident när en del av det här hände och jag tycker du är skyldig det amerikanska folket en förklaring. Du kanske kan ge dem en nu.

Biden svarade med att anklaga Trump för att själv bedriva affärsverksamhet i Kina.

”Har inte tagit emot ett öre”

– Den här presidenten har ett hemligt bankkonto i Kina, gör affärer i Kina och pratar om att jag tar emot pengar. Jag har inte tagit emot ett öre från en främmande makt överhuvudtaget någonsin.

Under debatten togs sedan ämnen som minimilöner, rasism, sjukförsäkring och migration upp.

Till följd av kritiken av den förra debatten som mest bestod av att männen (framförallt Trump) ständigt avbröt varandra så hade arrangören den här gången kontroll över debattörernas mikrofoner och hade möjlighet att stänga av dem.

Funktionen användes endast en gång då Trump hade ordet, varför mikrofonen stängdes av är dock oklart.

Presidentdebatten i Nashville

Vi tar och avslutar den här chatten för inatt. Tack alla ni som varit med oss. Nu är det inte många dagar kvar till valet. Hoppas ni fortsätter ta del av vår journalistik tills dess.

Sov gott!

Anonym • Tack för rapporteringen ikväll!

Där tar debatten slut för denna gång. Väldigt intressant där båda kandidaterna faktiskt talade mycket om sina planer för USA, även om många påhopp också fick plats på de dryga 90 minuterna.

Tommy • Helt tydligt att Trump nu lutar/vilar sig mot podiet.. Trött?

Så länge jag sett Trump debattera och hålla tal så har han gjort så, inget att anmärka på.

Sista ämnet: Ledarskap!

Elizabeth • Varför är de just i Nashville?

Totalt sex eller sju platser ansökte förra året om att få arrangera de här debatterna. Sedan bestämmer kommissionen för presidentdebatter var debatterna ska hållas. Detta år drog sig flera av kandidaterna ur på grund av coronaviruset,

Daniel • ” Jag är den minst rasistiske personen i det här rummet, eller... jag kan inte se så bra i det här rummet... det är så mörkt"
Hmm, så sa han väll inte? Han sa väll att han inte kunde se publiken då det var så mörkt?

Ja, han syftade utan tvekan på publiken.

Men det kommer inte hindra Trumps politiska motståndare från att använda det citatet på ett syrligt sätt som om Trump menade något annat.

Elizabeth Nästan outhärdigt att höra Trumps tjat. Intressantare att höra K. Harris och Pence. • Debatten mellan Kamala Harris och Mike Pence var intressantare.
Elizabeth

Intressant! Jag tycker detta var mer intressant, kanske för att insatserna är högre.

Fråga till trump. Du har beskrivit BLM som en symbol för hat /.../ Vad säger du till amerikanerna som tycker att den typen av kommentarer från en president leder till ökat hat och splittring?

"Jag är den minst rasistiske personen i det här rummet, eller... jag kan inte se så bra i det här rummet... det är så mörkt", säger presidenten bland annat, ett uttalande som hans motståndare definitivt kommer att använda sig av.

Försök inte med att spela oskyldig bebis, säger Trump och kallar Biden för "en korrupt politiker". Ämnet återvänder igen till Ukrainaaffärerna för en kort stund.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet