Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se raketartillerisystemet Himars som USA skickar till Ukraina. ”Kan påverka den ryska stridsförmågan på ett helt annat sätt.” Foto: EBU/AP Photo/Michael Probst/TT

USA dubblar leverans av raketartilleri till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

Bidenadministrationen har godkänt ytterligare en leverans av raketartillerisystem Himars till Ukraina. USA har nyligen levererat fyra stycken Himars. På torsdagen beslutade Vita huset att skicka ytterligare fyra sådana system, uppger amerikanska Defense One.

På torsdagseftermiddagen meddelade Ukrainas försvarsminister Oleksii Reznikov att Ukraina tagit emot Himars raketartillerisystem som de fått av USA.

”Tack till för dessa kraftfulla verktyg! Sommaren kommer att bli varm för ryska ockupanter. Och den sista för några av dem” skriver ministern på Twitter.

Det är känt att fyra system skulle levereras. Men samma dag som leveransen offentliggjordes, beslutade Vita huset om ytterligare ett militärt stödpaket till Ukraina. Beslutet omfattar ytterligare fyra stycken Himars-system.

De kan lossas från transportflygplan och är mobila eftersom de är monterade på lastbilar.

Uppges vara värt 450 miljoner dollar

Det nya paketet till Ukraina uppges vara värt 450 miljoner dollar. De fyra nya raketartillerisystemen ska kunna nå mål minst 40 amerikanska miles bort (64 kilometer), uppger Defense One.

USA skickar även stora mängder ammunition till haubits artilleripjäser och patrullbåtar som ska hjälpa Ukraina att försvara viktiga städer i Donbas, meddelade Vita huset på torsdagen.

Ukraina har även bett om bättre och modernare stridsflygplan, en önskan som ännu inte hörsammats. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer