Vita huset reagerar på dödsskjutningarna sedan president Maduro beordrat att stoppa hjälpsändningar in i Venezuela. Foto: Jonas Ekströmer/TT, Ariana Cubillos/AP/TT

USA fördömer militären i Venezuela efter dödsskjutningar vid gränsen

Uppdaterad
Publicerad

USA fördömer Venezuelas militär sedan soldater skjutit ihjäl två personer vid gränsen till Brasilien.

”Oerhört brott mot mänskliga rättigheter av Maduro och de som följer hans order kommer inte att undgå straff”, uppger Vita huset i ett pressmeddelande.

President Maduros politiska utmanare Juan Guaidó har belagts med reseförbud sedan han utropat sig till ställföreträdande president i januari.

På fredagskvällen trotsade Guaidó reseförbudet och åkte till Colombia, där han närvarade vid en välgörenhetskonsert. Under lördagen kommer oppositionen även att försöka ta in hjälpsändningar med mat och medicin över gränsen.

President Maduro kallar de planerade hjälpsändningarna för en provokation och har förbjudit dem att komma in i landet. Han har blockerat gränsen till Brasilien, förstärkt kustgränserna samt beordrat militären och polisen att förstärka gränsen mot Colombia. Enligt presidenten rör det sig om en förtäckt amerikansk invasion, skriver Reuters.

”En provokation”

På fredagskvällen sköts två personer ihjäl och 15 skadades i staden Gran Sabana när de försökte hålla gränsen öppen för hjälpsändningarna.

Det har fått USA att reagera. I ett uttalande fördömer Vita huset Venezuelas militär och skriver att det är ett oerhört brott mot mänskliga rättigheter från president Maduros sida, uppger The Guardian.

”Hans order kommer inte att undgå straff”, skriver Vita huset.

Samtidigt uppmanar USA militären att på ett fredligt sätt tillåta humanitär hjälp att komma in i landet.

Enligt Gran Sabanas borgmästare Emilio Gonzalez var ett av offren en 34-årig kvinna, skriver CNN.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.