”USA har förrått Iran på många sätt och gjort stor skada”

Publicerad

I dag kom de första resultaten från fredagens parlamentsval – och de visar på en jordskredsseger för de konservativa, som inte vill se mer samarbete med väst. Spänningarna mellan Iran och USA har vuxit sedan USA lämnade det internationella kärnenergiavtalet och införde hårda sanktioner mot Iran. Men även om fientligheten vuxit den senaste tiden så finns också en särskild relation mellan Iran och USA. SVT:s mellanösternteam rapporterar.

Spänningarna mellan Iran och USA nådde sin högsta nivå på årtionden nyligen efter att USA dödat den iranska toppgeneralen Qassem Soleimani. Iran svarade med missiler mot amerikanska baser i Irak, och för ett ögonblick höll världen andan. Den stärkta fientligheten USA har också präglat kampanjen inför veckans parlamentsval i Iran.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.