Från och med midnatt till måndag är utländska, vaccinerade resenärer åter välkomna i USA. Arkivbild. Foto: Løvland, Marianne/NTB/TT

Här får Bhavna träffa sitt barnbarn för första gången: ”Obeskrivligt”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen öppnade USA har nu öppnat sina gränser för utländska medborgare igen efter ett och ett halvt års stopp. På flygplatser i hela landet flödade glädjetårarna när familjer återförenades för första gången sedan pandemins början.

På John F. Kennedy-flygplatsen i New York rådde feststämning när de första planen landade. På ett av dem fanns Bhavna Patel från London, som rest till USA för att träffa sitt barnbarn Kai. Han föddes under pandemin, och innan inreseförbudet lättades hade Bhavna bara sett honom växa upp genom videosamtal.

Bhavna själv hittar knappt ord för att beskriva känslan av att träffa sitt barnbarn, men hennes son beskriver att längtan varit stor.

– Jag vet hur mycket det betyder för mig att vara nära honom. Att hon inte har fått göra det har varit smärtsamt, säger Kais pappa Kushal Patel.

Finns undantag

Öppningen av USA gäller dock inte för alla, utan kommer med en rad förbehåll. Den gäller bara vissa länder, i första hand grannländerna Mexiko och Kanada samt stora delar av Europa. Resande som kommer med flyg måste kunna visa både ett negativt covidtest och att de är vaccinerade. För resenärer som anländer via landgränserna mot Mexiko och Kanada räcker det med vaccinbevis.

Flygbolagen gläds åt de nya reglerna men väntar sig även mycket extraarbete. Om de misslyckas med kontrollen av vaccinpass hotar böter på ungefär 35 000 dollar per fall. Och reglerna kring vaccinen har flera fallgropar – till exempel godkänns inte de ryska respektive kinesiska vaccinen Sputnik V och Cansino.

Normalt resande

Enligt regeringen är tanken med lättade restriktioner att återgå till ett mer ”normalt” resande samtidigt som spridningen av covid-19 begränsas. USA har även fått utstå en del påtryckningar från européer som vill åka dit, med argumentet att amerikaner sedan flera månader fått besöka Europa. Européerna utgör en stor del av turisterna i USA. Före pandemin bestod ungefär en femtedel av de 79 miljoner besökarna i USA av just européer.

Se när Bhavna får träffa sitt barnbarn för första gången i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.