USA har ratificerat Sveriges Natoansökan

Uppdaterad
Publicerad

USA har nu officiellt ratificerat Sveriges Natoansökan. Statsminister Magdalena Andersson skriver på Twitter att hon samtalat med den amerikanske presidenten och tackar honom för det starka stödet.

I förra veckan gav den amerikanska senaten ett rungande ja till Sveriges och Finlands Natoansökan. Efter en tre timmar lång debatt ställde sig i princip samtliga senatorer bakom expansionen. Röstsiffrorna skrevs till 95-1.

Under tisdagskvällen, svensk tid, undertecknade den amerikanske presidenten Joe Biden det dokument som innebär att USA officiellt godkänt de två nordiska ländernas ansökningar.

– USA blir den 23:e allierade som godkänner Sveriges och Finlands medlemskap i den starkaste och mäktigaste försvarsalliansen i historien, säger Joe Biden på en presskonferens.

Gratulerat Andersson

Den amerikanske presidenten uppger att han talat i telefon med både Finlands president Sauli Niinistö och Sveriges statsminister Magdalena Andersson för att gratulera dem.

– Sverige och Finland har starka demokratiska institutioner, starka försvarsmakter samt starka och transparenta ekonomier. De kommer göra alliansen starkare, säger Biden.

Även statsminister Magdalena Andersson skriver på Twitter att hon samtalat med USA:s och Finlands presidenter och tackar Biden för det starka stödet.

23 av totalt 30 Natoländer har nu godkänt Sveriges och Finlands ansökningar. Bland annat Turkiet, som länge opponerade sig mot ansökningarna, har ännu inte sagt ja.

Länder som godkänt Sveriges och Finlands ansökningar

Albanien, Belgien, Bulgarien, Frankrike, Kanada, Kroatien, Danmark, Estland, Tyskland, Island, Lettland, Litauen, Luxemburg, Montenegro, Nederländerna, Nordmakedonien, Norge, Polen, Rumänien, Slovenien, Storbritannien, Italien, USA

Länder som ännu inte godkänt:

Tjeckien, Grekland, Ungern, Portugal, Slovakien, Spanien, Turkiet

Källa: Finlands regering, Sveriges regering

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.