Nordkorea läggs till på listan över länder där medborgarna omfattas av inreseförbud till USA. Foto: TT

USA inför nytt inreseförbud

Uppdaterad
Publicerad

Nordkorea läggs till på listan över länder där medborgarna omfattas av inreseförbud till USA.
Åtta länder finns med i den nya versionen som inte längre bara riktar in sig på muslimskt dominerade länder.

USA:s president Donald Trump har skrivit under ett tillkännagivande av en ny version av det omdebatterade förbudet att resa in i USA, enligt AP.

”Att göra USA säkert är det jag prioriterar högst. Vi kommer inte att ta in människor i vårt land som vi inte kan granska ordentligt”, twittrar presidenten.

Det tidigare förbudet riktades mot sex muslimskt dominerade länder. De länder som finns med på den nya listan är Nordkorea, Tchad, Iran, Libyen, Somalia, Syrien, Venezuela och Jemen. Sudan är borttaget från listan och Nordkorea, Venezuela och Tchad är tillagda.

”Vettlöst och grymt”

Trump har redan hunnit få kritik.

– Bara för att det ursprungliga förbudet var särskilt skandalöst betyder det inte att vi ska tillåta en annan version av myndighetssanktionerad diskriminering. Det är vettlöst och grymt att förbjuda hela nationaliteter som ofta flyr just det våld som den amerikanska regeringen försöker hålla borta från landet. Det här förbudet kan inte tillåtas i någon form, säger Naureen Shah vid Amnesty International USA enligt The Guardian.

Få nordkoreaner

Inreseförbudet gäller helt eller delvis för ländernas medborgare. Ingen från Nordkorea eller Tchad får resa in i USA, medan det för Venezuela enbart gäller en lång lista myndighetsanställda med familjer.

”Nordkorea samarbetar inte alls med USA:s regering och lever inte upp till kraven på att ge den information som behövs”, står det i tillkännagivandet om det nya förbudet.

En talesperson från den amerikanska regeringen medger dock att det är väldigt få nordkoreaner som reser till USA i dag.

I oktober

Den första versionen av förbudet, undertecknat i januari, gav upphov till protester och kaos på flygplatser runt om i USA och i världen. Syftet var enligt Trump att hindra islamistiska terrorister från att komma in i USA. Förbudet stoppades sedan av flera domstolar.

Trumps regering ersatte därefter den första versionen med en ny presidentorder i mars, som också den utlöste protester. Även det förbudet stoppades i flera domstolar, men fick ändå införas. Först i oktober ska USA:s högsta domstol pröva om det strider mot konstitutionen.

Det nya förbudet är tänkt att träda i kraft den 18 oktober.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer