Presidenten meddelade den stora militärinsatsen på en presskonferens under onsdagen. Foto: AP/TT

USA inleder stor militärinsats mot drogkarteller

Publicerad

En vecka efter att USA åtalat Venezuelas president Nicolás Maduro för narkotika- och terrorbrott, inleds nu en militärinsats för att bekämpa narkotikahandeln i Karibien och Stilla havet.

– Vi ska skydda det amerikanska folket från den illegala narkotikans dödliga plåga, sa USA:s president Donald Trump på en presskonferens.

Det var på onsdagen som både presidenten och USA:s försvarsminister Mark Esper meddelade att USA inlett en militärinsats mot drogkarteller.

– Korrupta aktörer, som den illegitima Maduroregimen, är beroende av inkomster från narkotikahandeln för att hålla kvar sitt grepp om makten. Det venezuelanska folket lider oerhört under Maduros kriminella kontroll över landet, sa försvarsministern, skriver nyhetsbyrån Reuters.

”Drogkarteller utnyttjar coronapandemin”

Donald Trump varnade för att den pågående coronapandemin kommer öppna upp för narkotikahandeln och att det är något som USA inte kommer låta hända.

– Dessa utökade styrkor kommer att i det närmaste fördubbla vår kapacitet att bekämpa narkotikahandeln i regionen, sa Trump.

Insatsen är den största i regionen sedan 1989, skriver AP.

”I krig mot kartellerna”

Även chefen för USA:s försvarsdepartement Pentagon tog till med starka ord.

– Vi är i krig mot terrorister, vi är i krig mot covid-19, vi är i krig mot kartellerna. Det här är USA:s militär, ni kommer inte att komma in i det här landet, sa Pentagons försvarschef Mark Milley.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.