Mike Pompeo, USA:s utrikesminister, säger att en belöning på 15 miljoner dollar har utlysts för information som leder till att Nicolás Maduro grips. Foto: ANDREW CABALLERO-REYNOLDS/AFP/TT / ZURIMAR CAMPOS/AFP/TT

USA: Miljonbelöning för information som kan leda till gripande av Maduro

Publicerad

USA åtalar Venezuelas president Nicolás Maduro för narkotika- och terrorbrott. Även andra ministrar i Maduros regering åtalas. USA:s utrikesminister Mike Pompeo säger att en belöning på 15 miljoner dollar har utlysts för information som leder till att Maduro kan gripas och ställas inför rätta.

USA:s åtal mot Maduro kommer vid en tidpunkt då båda länder har fullt upp med att hantera konsekvenserna från coronavirusets spridning. Så sent som förra veckan bad Venezuela den Internationella Valutafonden (IMF) om ett nödlån för att kunna hantera coronakrisen.

Maduro erkänns inte

IMF avslog Venezuelas ansökan med hänvisning till att Valutafondens medlemsländer inte erkänner Maduro som landets president.

Efter det har en växande opinion i Venezuela krävt att Maduro och oppositionsledaren Juan Guaidó – som också gör anspråk på presidentposten – ska lägga sin politiska maktkamp åt sidan och gemensamt försöka säkra internationell hjälp till det krisdrabbade landet.

Nya sanktioner väntas

Med USA:s åtal mot Maduro blir den uppgiften ännu svårare. USA har under det senaste året trappat upp sina ekonomiska sanktioner mot Venezuela och efter dagens åtal väntas ytterligare sanktioner införas.

Maduros regering har hittills redovisat 106 fall av coronavirus i landet. Men det finns frågetecken kring den siffran. Om det blir en snabb ökning av antalet coronafall väntas det skapa stora problem för den venezolanska sjukvården som är i mycket dåligt skick och där elavbrott och vattenbrist är vanligt förekommande.

Kokain som vapen

Enligt USA:s justitieminister William Barr har Maduro och andra venezolanska toppolitiker medvetet använt kokain som ett vapen för att underminera hälsan i USA.

Laglöshet har brett ut sig i stora delar av Venezuela under de senaste årens djupa ekonomiska kris och kriminella grupper kontrollerar stora gränsområden där smuggling och droghandel är vanligt förekommande.

Men narkotikahandeln till USA sker enligt forskningsrapporter främst från andra länder i regionen som Colombia, Mexiko och Centralamerika.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.