USA kan komma att få en specialstyrka som ska tackla hot i rymden. Foto: TT

USA kan få militär specialstyrka i rymden

Publicerad

Specialstyrkor som kämpar mot hot ute i rymden kanske kan bli verklighet. I alla fall om ett förslag om en ny militärtrupp i USA godkänns.

I ett nytt förslag från en kongresskommitté i USA föreslås en ny militäravdelning. Den nya avdelningen skulle fokusera på hot från rymden och tanken är att krigsstyrkor kan skickas ut i rymden för att rädda världen från ett potentiellt ”stjärnornas krig”, det skriver CNN.

LÄS MER: 1.900 ton skrot tros flyga omkring i rymden – ökar risk för kollisioner

Hur arbetet som soldater ute i rymden skulle se ut, beskrivs i förslaget som alltså har skickats till Vita huset för omröstning.

Ovanligt många positiva

Att det kommer in förslag om nya sätt att arbeta för militären är inget konstigt. Det läggs fram olika förslag varje år, men att majoriteten bakom förslaget skulle vara så stark som sextio mot en gällande något som innebär en helt ny avdelning för flygvapnet sker inte varje dag.

TV: Så söker man efter liv i rymden

En ny avdelning har inte upprättats sedan flygvapnet grundades 1947.

De officiella uppgifterna för rymdstyrkan skulle bland annat innebära att ha en trupp redo för strid tillgänglig om krig ute i rymden skulle utbryta.

Det finns dock ett problem med förslaget. Flygvapnets ledning verkar ovillig att låta de potentiella rymdsoldaternas trupp delas av från resten av flygvapnet. Ledningen ser det som en onödig omfördelning av resurser till flygvapnets redan existerade försök att ta mark i luftrummet.

LÄS MER: Jakten på liv i rymden intensifieras

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.