Försvarsministern i USA öppnar upp för att transsexuella ska få jobba öppet inom militären. Foto: TT

USA kan snart tillåta transsexuella i militären

Uppdaterad
Publicerad

Transpersoner kan snart slippa risken att få sparken i den amerikanska militären. Försvarsministern Ash Carter sade på måndagen att de nuvarande reglerna är ”otidsenliga”.

– Det kommer att hjälpa massor av människor, säger den transsexuella militärläkaren Jamie Lee Henry.

Beskedet från försvarsministern handlar om att se över reglerna för transsexuella. I dag har militären rätt att avskeda en transsexuell person enbart på grund personens transsexualism.

Carter: Kommer inte att påverka militären

Carter säger att transpersoner som tjänstgör i militären i dag – och som han kallar verkligt patriotiska amerikaner – skadas av de ”föråldrade, förvirrande och inkonsekventa” reglerna.

Försvarsministern tillsätter därför en grupp som ska utreda hur transpersoner ska kunna vara öppna inom militären. Hans direktiv till utredarna bygger på antaganden om att en öppenhet inte kommer att påverka den militära styrkan.

”Kommer att hjälpa massor”

Den hittills enda officer som fått jobba vidare i armén efter att hon korrigerat sitt kön är Jamie Lee Henry. Efter måndagens uttalande från Ash Carter kommenterar hon för SVT:

– Det kommer att hjälpa massor av människor. Både militärer och civila, både cis- och transpersoner, säger hon och fortsätter.

– Vi har redan svart på vitt genom tretton av våra allierade hur man öppet kan ta hand om och integrera transsexuella inom militären så det är bara en fråga om implementering nu.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.