Soldater från den Nato-ledda internationella fredsbevarande Kosovo Force (KFOR) som på måndagen vaktade kommunens byggnad i staden Zvecan i Kosovo. Foto: GEORGI LICOVSKI/EPA/TT

USA kritiserar Kosovo – utesluts från övning

Uppdaterad
Publicerad

USA stoppar Kosovos deltagande i militärövningar som en första sanktion mot landet efter dess beslut att tillsätta etniskt albanska borgmästare i flera kommuner.

Tillsättningarna har ökat spänningarna med landets serbiska minoritet och ledde bland annat till att 30 soldater ur den Natoledda internationella fredsstyrkan Kfor skadades i sammandrabbningar med etniska serber i staden Zvecan.

Utesluts från militärövning

USA:s ambassadör i Pristina, Jeffrey Hovenier, säger att Kosovo utesluts från övningen Defender 23 där ett 20-tal länder deltar och som pågår juni ut.

Övningen är över för Kosovos del, säger Hovenier till lokala medier.

Ambassadör Hovenier hotade också med att dra tillbaka USA:s diplomatiska stöd och att sluta att förespråka ett internationellt erkännande av Kosovo.

Blinken: ”I onödan”

USA ledde Natoinsatsen som tvingade ut serbiska styrkor från Kosovo 1999 och har sedan dess stöttat territoriet med albansk majoritet och Albaniens självständighetsförklaring från 2008 som Serbien bestämt avvisar.

Även USA:s utrikesminister Antony Blinken riktar nu kritik mot Kosovos premiärminister Albin Kurti för hans beslut att tillsätta de etniskt albanska borgmästarna eftersom det ”kraftfullt och helt i onödan ökat spänningarna”.

Blinken uppmanade alla inblandade parter att omedelbart vidta åtgärder för att minska spänningarna och fördömde samtidigt våldet mot den fredsbevarande styrkan.

Se i klippet de våldsamma sammandrabbningar i Kosovo på måndagen mellan säkerhetsstyrkor och serbiska demonstranter.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se när demontranterna drabbar samman med Nator styrkor Foto: Social Newswire

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.