Jonathan Rollins om polisens våld: ”Han tog inte ens händerna ur fickorna” Foto: SVT Agenda

Jonathan Rollins om polisens våld: ”Något vi lever med”

Uppdaterad
Publicerad

Komikern Jonathan Rollins, amerikan som bott i Sverige i flera år, reagerar mycket starkt på videon där en polis trycker sitt knä mot George Floyds nacke.

Att polisen i USA behandlar svarta annorlunda är något han upplevt under hela sin uppväxt och under alla sina år i USA, berättar han.

– Det är något vi lever med, att ens liv inte har något värde, säger han i SVT:s Agenda.

Jonathan Rollins berättar att han under sina år i USA behövt vara på tårna varje gång han hade med polisen att göra.

Han reagerar starkt på videon där George Floyd, som var obeväpnad vid polisens ingripande, under flera minuter trycks ned till marken av en polisman, trots att Floyd vädjar till poliserna om att han inte kan andas. Floyd avled senare på sjukhus. Händelsen har lett till massiva protester runtom i USA.

Protesterna i USA efter George Floyds död

”Polisen kommer alltid undan”

– Det är som att polisen visste om att hans agerande inte skulle få några konsekvenser. Eftersom det har gått så lång tid utan konsekvenser så fortsätter de göra så här. Om någon undrar varför folk protesterar i USA så är det för att polisen alltid kommer undan med det. Och om de inte lyssnade då, så blir vi kanske hörda när vi gör oss sedda, säger Jonathan Rollins.

Det finns problem med rasism inom många polismyndigheter i USA, berättar Dag Blanck, professor i nordamerikastudier vid Uppsala universitet, i SVT:s Agenda.

– Det finns en oerhörd konfrontation mellan poliserna och framför allt svarta män. Det finns till exempel en lång tradition av att man stoppar svarta personer i mycket högre utsträckning än vad man stoppar vita, säger Dag Blanck.

Se hela intervjun med Jonathan Rollins, Dag Blanck och SVT:s förra USA-korrespondent Carina Bergfeldt i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Protesterna i USA efter George Floyds död

Mer i ämnet