Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif. Foto: Pavel Golovkin/AP/TT

USA nekar Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif visum

Uppdaterad
Publicerad

Irans utrikesminister Mohammad Javad Zarif, som skulle åkt till New York för att medverka vid ett möte i FN:s säkerhetsråd, nekas visum till USA, uppger en amerikansk tjänsteman för Reuters.

USA:s utrikesdepartement har inte kommenterat uppgifterna. Mohammad Javad Zarif skriver själv på Twitter att USA ”uppvisar ett komplett förakt för FN:s stadgar”.

Det är Inte bara utrikesministern som har fått problem vid den amerikanska gränsen sedan den iranske toppgeneralen Qassem Soleimani förra veckan dödas i en drönarattack.

Flera har nekats

AFP rapporterar om att dussintals iranier – med eller utan amerikanskt pass – har hindrats att ta sig in i USA. De uppges ha hållits kvar vid gränsen och blivit förhörda i flera timmar innan de släppts igenom.

Gräns- och tullmyndigheten CBP förnekar att deras personal riktar in sig på iranier, men uppgifterna har rivit upp känslorna hos flera demokratiska politiker.

Så skriver Elizabeth Warren

”Iransk-amerikaner har samma rättigheter som alla andra amerikanska medborgare och ska behandlas med värdighet och respekt vid våra gränser – inte med trångsynta xenofobiska granskningar”, skriver senatorn Elizabeth Warren, en av Demokraternas presidentaspiranter, på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.