Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Putin, vi backar inte”, säger USA:s president Joe Biden efter att avtalet skrivits under. Foto: Andrew Medichini

USA och Ukraina tecknar säkerhetsavtal: ”Historisk dag”

Publicerad

Det står nu klart att USA och Ukraina skriver på ett tio-årigt säkerhetsavtal länderna emellan. Det bekräftar USA:s president Joe Biden och Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj i en livesänd pressträff från G7-mötet i Italien.

– Det här är en historisk dag, säger Zelenskyj.

G7-länderna kom på torsdagen överens om att låna Ukraina 50 miljarder dollar, motsvarande cirka 520 miljarder kronor. Säkerheten för lånet utgörs av räntor på frysta ryska tillgångar. Pengarna kommer att användas i militärt syfte, för humanitära och sociala insatser samt för att återuppbygga Ukraina i framtiden.

– Det är en stark signal till Putin att han inte kan överleva oss, säger EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen, på torsdagen.

Kriget i Ukraina

Biden till Putin: ”Vi backar inte”

Utöver lånet har även USA och Ukraina skrivit på ett 10-årigt säkerhetsavtal. Avtalet innebär att USA ska bistå med konsultation på högsta nivå inom 24 timmar ifall Ukraina attackeras igen i framtiden.

– Vi kommer inte att backa, säger Biden i sitt tal och riktar kritik mot Rysslands president Vladimir Putin.

Ingen amerikansk militär på ukrainsk mark

USA ska också träna Ukrainas militär, fördjupa samarbeten i industriell försvarsproduktion och dela med sig av en större mängd underrättelser jämfört med hur det ser ut i dag. Amerikansk militär kommer dock inte att skickas till Ukraina.

– Jag vill tacka amerikanerna och Biden. Det här är det viktigaste avtalet sedan Ukraina blev självständigt, säger Zelenskyj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet