Vladimir Putin Foto: Les Films Grain De SableVisa alla (2)
Visa alla (2)

USA planerar åtgärder mot Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar USA:s president Barack Obama de misstänkta ryska hackerattackerna under det amerikanska presidentvalet. Han säger att han har konfronterat Rysslands president Vladimir Putin, och att USA kommer att vidta motåtgärder.
Ryssarna kräver i sin tur bevis.

– Jag tror inte att det råder några tvivel om att vi behöver vidta åtgärder när en utländsk regering försöker att påverka våra val, säger han i radiokanalen NPR.

Han lägger till att det kommer att hända vid en tidpunkt och en plats som USA väljer.

Men från Kreml slår ryssarna tillbaka och kräver att USA lägger fram bevis.

– Antingen får de sluta prata om det, eller lägga fram några bevis, säger Dmitry Peskov, talesman för Kreml.

Till Trumps fördel

I veckan uppgav NBC News att källor för dem uppgett att den amerikanska underrättelsetjänsten CIA tror att Rysslands president Vladimir Putin var personligen inblandad i hackerattacker under den amerikanska valkampanjen. Syftet med attackerna ska varit att påverka valet till Donald Trumps fördel.

– Det råder inga tvivel om att detta medverkade till en atmosfär där fokus i flera veckor var Hillarys epost, säger Obama till NPR.

Putin ska personligen ha gett instruktioner om hur material som hackats från Demokraterna skulle läckas och användas, enligt NBC News, som hänvisar till två källor med tillgång till informationen.

Orsaken till attackerna ska ha varit en personlig vendetta mot Hillary Clinton.

Har konfronterat Putin

Nu säger USA:s president Barack Obama att han har konfronterat Putin med uppgifterna, och talat om att USA kommer att vidta åtgärder, rapporterar CNN.

– Herr Putin är väl medveten om hur jag känner runt detta eftersom jag har pratat direkt med honom om det, säger Obama.

Obama vill inte gå närmare in på vad det handlar om för motåtgärder.

– En del kommer att vara tydligt och officiellt, annat inte, säger han.

”Viss påverkan”

Barack Obama säger också att han inte vill lägga skulden på Hillary Clintons förlust i presidentvalet på den läckta informationen.

– Val kan ha olika utgångar, och du vet aldrig vilka faktorer som kommer att göra skillnad. Men jag tvivlar inte på att det hade en viss påverkan om man ser till rapporteringen runt det, säger han.

Vita huset ska utreda hackerattackerna, och resultatet kommer att presenteras innan Donald Trump tillträder som president den 20 januari.

Donald Trump har kommenterat saken på Twitter:

– Om Ryssland, eller någon annan, hackade, varför väntade Vita Huset så länge med att agera? Varför klagade de först efter att Hillary hade förlorat? skriver han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

USA:s nye president

Mer i ämnet