Senator Mazie Hirono tog initiativ till torsdagens beslut. Här håller hon presskonferens efteråt tillsammans med majoritetsledaren Chuck Schumer. Foto: Chip Somodevilla /AFP-TT

USA-politiker agerar mot hatbrott

Uppdaterad
Publicerad

Den amerikanska senaten har ställt sig bakom ett åtgärdspaket för att bekämpa hatbrott mot asiat-amerikaner – en typ av brott som ökat under pandemin.

94 senatorer röstade för förslaget och bara en – republikanen Josh Hawley – röstade emot, skriver The Hill.

– Vi sänder ett starkt budskap om solidaritet. Senaten kommer inte att stå bredvid och se på medan antiasiatiskt våld tilltar i vårt land, sade demokraten Mazie Hirono från Hawaii som tagit initiativ till åtgärdspaketet.

Kraftig ökning i fjol

Förslaget innebär bland annat att rapporteringen om hatbrott ska stärkas, att mer stöd ges till bekämpning av hatbrott på lokal och delstatlig nivå, och att justitiedepartementet ska utse en ansvarig för att övervaka förekomsten av covidrelaterade hatbrott.

Enligt en undersökning från universitetet i San Bernardino ökade antalet hatbrott mot asiat-amerikaner med 149 procent i fjol. Undersökningen bygger på data från 16 städer.

Förslaget går nu vidare till kongressens underhus, representanthuset, där det väntas få grönt ljus av den demokratiska majoriteten. President Joe Biden väntas också säga ja.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.