USA: Ryssland ger flygstöd till legosoldater i Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Ryssland har enligt USA:s militär skickat stridsflyg till Libyen för att ge flygstöd till ryska legosoldater. Uppgifterna oroar FN.

Det har setts som en offentlig hemlighet att Ryssland har legosoldater på plats i Libyen. Styrkorna stödjer krigsherren Khalifa Haftars styrkor i striderna mot den av FN erkända regeringen i Tripoli. 

Enligt en läckt FN-rapport handlar det om cirka 1000 soldater som deltagit i Haftars offensiv för att inta Libyens huvudstad. Efter att offensiven drabbats av flera bakslag säger USA:s militär att man har bevis för att ryska stridsplan landat i Libyen.

Målades om för att dölja ursprunget

14 stridsplan av typen Mig-29 och Su-24 ska ha tagit mark på flygbasen Jufra i centrala Libyen. Planen ska först ha mellanlandat i Syrien där de ska de ha målats om i ett försök att dölja vilket land de tillhör. Det uppger USA:s Afrikastab Africom som publicerat en serie bilder på planen.

”Under alldeles för lång tid har Ryssland förnekat omfattningen av sin inblandning i den libyska konflikten. Nu kan man inte förneka det längre”, säger General Stephen Townsend på Africom.

Konflikten allt mer internationell

FN-talesmannen Stéphane Dujarric säger att om uppgifterna stämmer så är det fråga om en ”flagrant kränkning av vapenembargot mot Libyen”. Rysslands försvarsministerium kommenterar inte uppgifterna, men dumaledamoten och försvarsutskottsmedlemmen Andrej Krasov har kallat dem för falska nyheter.

Civila flytt sina hem

Det oljerika Libyen har präglats av strider och konflikt mellan rivaliserande styren och miliser sedan diktatorn Muammar Gaddafi störtades och dödades 2011.

I april förra året trappades konflikten upp när Khalifa Haftar, som bland annat har stöd av Egypten och Förenade Arabemiraten inledde sin offensiv mot Tripoli.

Turkiets inblandning

I januari i år gick Turkiet in i konflikten på Tripoliregeringens sida. Den senaste tiden har Haftars trupper tvingats retirera från huvudstaden.

Den libyske journalisten Husen Gdora säger att 140 000 civila tvingats fly sina hem i Tripoli under striderna.

 – Trots att striderna avtar vågar många inte återvända hem eftersom de har hört att deras hem minerats, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.