I juli genomfördes den första försäljningen av ris från USA till Kina Foto: TT

Därför säljer USA för första gången ris till Kina (ja, på riktigt)

Publicerad

Någonstans på ett risverk i Kalifornien ligger två containrar ris och väntar på att få skeppas till Kina. Det är den första kända rislasten från USA till Kina i modern tid, och har lyfts fram som ett tecken på tinande relationer.

Frågan är hur – och vad världens största producent egentligen ska göra med amerikanskt ris?

När G7-ledarna i helgen träffades i franska Biarritz så stod handelskriget mellan USA och Kina i fokus. I måndags sade USA:s president Donald Trump att Kina vill komma överens.

– Vi kommer mycket snart att börja förhandla... men jag tror att vi kommer att nå ett avtal, sade han.

Men förhoppningar om en reparerad relation har på senaste både väckts och släckts. Exempelvis i december när ett unikt uttalande från Kinas tullverk fick somliga att höja på ögonbrynen.

Optimism i vintras

Kina öppnade då för första gången i modern tid för importer av ris från USA. På pappret öppnade Kina sin rismarknad när man 2001 anslöt sig till WTO, men livsmedelsregler stoppade i praktiken importen. Det blev det nu ändring på.

– Det utfärdade tillståndet för amerikanskt ris antyder att förhållandet mellan USA och Kina förbättras, sade då Cherry Zhang, analytiker vid konsultfirman JCI, till Reuters.

Många bedömare var samtidigt försiktiga i sin optimism. Kina producerar mycket eget ris och amerikanskt ris är dyrt jämfört med ris från asiatiska länder. Kanske finns rikare kinesiska kunder, men det hela framstod mest som ett sätt att visa god vilja.

Det har hänt sedan dess

Ja, annat än för de risbönder som länge försökt få till exporten.

I juli blev ett företag i Kalifornien först i USA att sälja ris till Kina. Affären rör två fraktcontainrar, men Sun Valley Rice hoppas att det blir mer framöver. 

– Vi hoppas verkligen på en stark och ihållande efterfrågan efter amerikanskt ris i Kina, vilket i sin tur ger bönder i Kalifornien mer möjligheter, säger Ken LaGrande som tillsammans med sin pappa grundade företaget, till CNN.

Drar inte på smilbanden

Men trots de glada tillropen så är det än så länge inga kineser som haft det amerikanska exportriset på tallriken. Det uppges fortfarande befinna sig i ett lager i Kalifornien i väntan på att skeppas.

På en fråga från amerikanska NPR om det finns några branschskämt om att sälja ris till Kina, så svarar Jim Guinn på branchorganet USA Rice nej. I det spända läget är det lätt att hålla sig för skratt.

– Jag har inte hört någon som skämtar. Alla tar det här på stort allvar, handelsspänningarna mellan de två länderna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.