Pengarna kommer att gå till murprojekt i Kalifornien, Arizona och New Mexiko. På bilden till höger syns en sektion av muren i New Mexiko. Foto: TT

USA:s HD godkänner murpengar

Uppdaterad
Publicerad

USA:s högsta domstol låter president Donald Trump gå vidare med planer på att omfördela miljarder dollar från försvaret till murbygget vid gränsen mot Mexiko.

Högsta domstolen ändrar ett beslut från en lägre domstol om att blockera 2,5 miljarder dollar som öronmärkts till narkotikapolitiska åtgärder.

Beslutet, där fem domare var för och fyra emot, innebär att Trump får loss pengarna medan övriga rättsliga strider pågår.

Ett vallöfte

Att bygga en mur längs gränsen mellan USA och Mexiko var ett av Trumps stora vallöften under valet 2016. Samtidigt möts det av fortsatt stort motstånd av Demokraterna.

Pengarna kommer att gå till murprojekt i Kalifornien, Arizona och New Mexiko. Donald Trump beskriver det som en ”stor seger”.

”Stor SEGER för gränssäkerheten och lagen!”, skriver han på Twitter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.