Donald Trumps förhållande till justitieminister Barr har varit ansträngt den senaste tiden. Foto: Jeff Roberson/AP/TT

USA:s justitieminister William Barr avgår

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitieminister William Barr lämnar sin post, skriver president Donald Trump på Twitter.

”Jag är stolt”, skriver Barr i ett brev till presidenten, där han meddelar sin avgång.

Donald Trump valde att offentliggöra beskedet att Barr lämnar sin post så gott som samtidigt som Joe Biden kammade hem de 270 röster i elektorsomröstningen som krävdes för att han formellt ska utses till USA:s tillträdande president.

”Jag har precis haft ett väldigt trevligt möte i Vita huset med justitieminister Bill Barr. Vi har haft ett väldigt bra förhållande, han har gjort ett enastående arbete!/.../ Bill kommer att sluta precis före jul för att tillbringa helgerna med sin familj...”, skriver Trump på Twitter.

”Är stolt”

Han bifogar ett brev där Barr hyllar presidentens insats.

”Jag är stolt över att ha fått vara en del av de många framgångar och aldrig tidigare skådade prestationer som du har levererat till det amerikanska folket,” skriver Barr bland annat och avslutar brevet:

”Såsom har diskuterats kommer jag att ägna den kommande veckan åt att slutföra några kvarvarande ärenden som är viktiga för regeringen och avgå den 23 december”.

Ansträngt förhållande

Vice justitieminister Jeffrey Rosen kommer därefter att axla Barrs mantel tills Joe Bidens regering övertar makten den 20 januari.

Trumps förhållande till justitieminister Barr har varit ansträngt den senaste tiden, bland annat då Barr i en intervju med nyhetsbyrån AP nyligen konstaterade att inga bevis för valfusk i presidentvalet i november har kunnat påvisats.

Trump har envist – men utan bevis – hävdat att novembervalet, där demokraten Joe Biden tog hem segern var ”riggat”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.