Joe Biden och William Barr. Foto: AFP /AFP

USA:s justitieminister ber åklagare starta utredning om valfusk

Uppdaterad
Publicerad

Joe Biden är ivrig att få sätta i gång en maktövergång. Men den federala myndighet som utropar en vinnare i valet har ännu inte gjort det och justitieminister William Barr uppmanar åklagare att undersöka eventuellt valfusk.

I det demokratiska lägret börjar otåligheten sprida sig – Joe Biden och hans team vill komma i gång med processen för en maktövergång i Washington.

En medarbetare till den tillträdande amerikanske presidenten säger att de uppmanar det federala organet GSA att erkänna Biden som segrare i det amerikanska valet, vilket ännu inte har skett.

Det är GSA som rent formellt utropar en segrare och inte förrän det sker kan överföringen av makt inledas och Demokraterna får möjlighet att samarbeta med flera departement i Washington.

Öppnar utredningar

Biden-lägret sägs nu överväga juridiska vägar för att få GSA att utropa Biden som USA:s näste president, då de anser att deras valseger är klar och att det inte finns godtagbara skäl till att beslutet fördröjs.

Myndigheten, som styrs av en av Trump utsedd tjänsteperson, Emily Murphy, uppger å sin sida att ingen vinnare kan utropas eftersom de inte anser att det finns ett tydligt resultat.

– Det här beteendet är helt i linje med hennes blinda underkastelse till presidentens önskningar och det är helt klart skadligt för den ordnade överföringen av makten, säger Gerald Connolly, demokrat och medlem av representanthuset, enligt Washington Post om Murphy.

Förutom den politiska prestigen att ha fått Biden utropad som segrare gäller striden miljontals dollar, som Biden-lägret inte får tillgång till förrän GSA sagt sitt. De pengarna ska bland annat gå till att betala löner till de som arbetar för den blivande presidenten under övergångsperioden.

Barr öppnar för utredningar

Samtidigt har USA:s justitieminister William Barr gett federala åklagare tillåtelse att inleda utredningar om huruvida det har förekommit valfusk, vilket president Donald Trump utan bevis hävdar.

Barrs utspel fick den demokratiska senatorn och tidigare presidentaspiranten Elizabeth Warren att reagera.

”Om han brydde sig ett uns om vår demokrati skulle han fokusera på det fredliga överlämnande av makten i stället för att gå en wannabe-diktators ärenden”, skriver hon på Twitter.

Normalt deltstatsfråga

Utredningar av det slag Barr efterlyser är normalt en fråga för de enskilda delstaterna och justitiedepartementets normala hållning är att vänta med federal inblandning till dess att alla röster är räknade och om det behövs, räknade på nytt.

Men Barr skriver i sitt brev att vad som har setts som en policy aldrig har varit en fast regel.

”Allvarliga anklagelser ska undersökas ytterst noggrant, men spekulativa, fantasifulla eller långsökta påståenden ska inte vara en grund för att inleda federala undersökningar”, skriver Barr.

Bara timmar efter det att Barrs brev blivit känt avgick den person inom hans egna justitiedepartement som är högst ansvarig för att utreda valfusk, enligt New York Times i protest mot Barrs direktiv.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.