• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Konservativa debattören och författaren Ronie Berggren. Foto: SVT, EPA/MIKE THEILER / POOL

”Trump är en president som har åstadkommit väldigt mycket”

Uppdaterad
Publicerad

Hur Republikanerna går vidare efter valnederlaget beror till stor del på Donald Trumps eftermäle.

Det menar den konservativa debattören och författaren Ronie Berggren som anser att Trump fört partiet i en mer progressiv riktning under sina år vid makten.

– Han är en president som har åstadkommit väldigt mycket, säger han.

Det republikanska partiet står inför ett vägval efter att Donald Trump förlorat presidentvalet i USA. Det menar Ronie Berggren som är redaktör för podcasten ”Amerikanska nyhetsanalyser” och författare till två böcker om amerikansk politik.

– Det beror lite på hur Donald Trumps eftermäle blir, om han betraktas som en stark person av sitt parti om några månader så kommer man troligen att stå kvar i den här fållan, säger han.

”Trump har gjort mycket bra”

I en debattartikel i Aftonbladet på valdagen pekar Ronie Berggren på ett antal bra saker som han anser Donald Trump åstadkommit under sitt presidentskap. Exempelvis har kristna som förföljs i Mellanöstern fått stöd och skydd genom presidentens agerande i regionen, och USA:s fortsatta dominans i Asien skyddar en hel kontinent mot Kina.

Ronie Berggren anser att Trump har fört Republikanerna i en mer progressiv riktning och pekar bland annat på just utrikespolitiken.

– Donald Trump får mycket kritik. En del som handlar om hans karaktär är kanske befogad, men det är en president som har åstadkommit väldigt mycket. Han har gjort väldigt mycket bra saker. Om man vill tänka lite nyktert på saken, oavsett om man stödjer Republikanerna eller Demokraterna så kan man väl vara överens om att hans politik i Mellanöstern har varit bra, säger han till SVT Nyheter.

Trots att den demokratiska presidentkandidaten Joe Biden utropats till segrare i presidentvalet fortsätter Trump att föra en hård retorik och hävda valfusk. Ronie Berggren tror att Donald Trump genom detta försöker att greppa efter ett sista halmstrå.

– Men chanserna är inte så stora så nästa president kommer att bli Joe Biden, säger han.

USA splittrat

I sitt segertal i natt lovade Biden att han ska vara hela folkets president, men Ronie Berggren tror att möjligheterna för USA:s nästa ledare att ena landet är små.

– Jag tror inte något parti har den makten för splittringen är så stor. Republikanerna lever med sin världsbild och Demokraterna med sin, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet