Jackie Kennedy, Eleanor Roosevelt och MIchelle Obama hör till några av de mest populära första damerna i Vita huset. Foto: TT

USA:s mest inflytelserika first ladies

Uppdaterad
Publicerad

Eleanor Roosevelt rankas som den mest inflytelserika av USA:s first ladies. Michelle Obama och Jackie Kennedy ligger också högt på listan över de amerikanska presidentfruar som spelat störst politisk roll i historien.

I USA är titeln First Lady en inofficiell hedersbetygelse och inget eget ämbete. Titeln finns inte inskriven i den amerikanska konstitutionen utan bygger på frivilligt arbete och rollen utformas på olika sätt.

Får ingen lön

USA:s första dam har en egen stab med omkring 15 medarbetare och får ersättning för sina utgifter. Hon får ingen lön för arbetet och förväntas släppa sitt tidigare jobb och sin karriär.

LÄS MER: Toppolitikernas ”first ladies” ställde upp på en bild – en detalj får internet att reagera

I en monarki som Sverige utför drottningen de ceremoniella uppgifterna som landets värdinna vid statsbesök med utländska gäster.

Lämnade gamla jobb

Både Michelle Obama och Hillary Clinton hade välbetalda jobb som jurister som de lämnade när de blev first ladies.

Bill Clinton skämtade om att USA skulle få två presidenter för priset av en om han blev vald. Hillary Clinton fick ett officiellt uppdrag att utreda en nationell sjukvårdsreform under hans presidentskap.

Michelle Obama är utbildad jurist. Foto: TT

Stärka unga kvinnor

Michelle Obama ägnade mycket energi åt att stärka unga kvinnor genom utbildning, även åt barnfetma och krigsveteraners hälsa. Hon rankas på plats nummer fem i den undersökning som Sienauniversitetet låtit göra om USA:s 25 mest inflytelserika presidentfruar.

Utbildningsfrågor

Barbara och Laura Bush ligger högt på topplistan för sina insatser mot analfabetism och kampanjer för barns utbildning.  

Nancy Reagan rankas på plats nummer 15 för sitt engagemang mot narkotika. Hon bildade ”Just say no”-grupper och reste runt i landet med sitt budskap mot droger.

Lady Bird Johnson var aktiv i miljöfrågor och belönades med frihetsmedaljen för sitt engagemang.

Jackie blev ikon

Trots att Jackie Kennedy inte var first lady i mer än knappt tre år har hon blivit en ikonisk person i amerikansk historia för sitt stöd under nationens sorg över den mördade presidenten.

Jackie Kennedy är en av de mest välkända presidentfruarna. Foto: TT

Eleanor i topp

Men historikerna i undersökningen sätter Eleanor Roosevelt i topp på listan över de 25 mest inflytelserika presidentfruarna.

Eleanor Roosevelt toppar listan över de mest inflytelserika presidentfruarna. Foto: TT

Eleanor Roosevelt spelade en viktig politisk roll under de tolv år som hon var USA:s first lady. Under depressionen och andra världskriget var hon presidentens rådgivare och höll egna presskonferenser. Hon tog även aktiv del i medborgarrättsrörelsen för svartas rättigheter och även efter president Franklin D. Roosevelts död fortsatte hon som ordförande i FN:s kommission för mänskliga rättigheter.

Melania ville inte flytta

Melania Trump ville först inte flytta till Vita huset utan bodde kvar med sonen Barron i Trump Tower i New York, med hänvisning till hans skolgång. Presidentens dotter Ivanka vikarierade som first lady när Melania Trump inte kunde vara på plats. I juni 2017 twittrade Melania en bild från Vita huset och offentliggjorde att hon officiellt hade flyttat från New York till Washington.

”FLOTUS”

First ladies förkortas ofta som ”FLOTUS” – First Lady Of The United States. Presidenten ses ofta twittra under förkortningen ”POTUS” – President Of The United States.

Ville vara hemma

Den allra första first ladyn var Martha Dandridge Custis Washington, George Washingtons fru. Hon lär ha skrivit i ett brev att hon känt sig som en statsfånge som mycket hellre hade velat vara hemma.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.