Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s korrespondent Stefan Åsberg kommenterar den förre presidenten Barack Obamas kritik mot president Trumps hanterande av coronapandemin. Foto: Ashlee Rezin Garcia/Chris Kleponis/TT

USA:s president Donald Trump kallar Obama för inkompetent

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president Donald Trump har svarat med flera ilskna tweets på att företrädaren, Barack Obama, indirekt kritiserat det amerikanska ledarskapet under coronakrisen.
– Det här är Obamas första tunga politiska utspel sedan han lämnade Vita huset. Vanligtvis kritiserar inte en president som lämnat Vita huset sin efterträdare, säger SVT:s USA-korrespondent Stefan Åsberg.

Kritiken mot Donald Trump har växt allt eftersom coronapandemin fortlöper. Nästan en och en halv miljon människor har hittills konstaterats smittade i USA och drygt 89 000 har avlidit, enligt siffror från amerikanska Johns Hopkins-universitetet.

– Vita huset är hårt pressat av den här situationen. Hela den amerikanska ekonomin har rasat. I februari såg det strålande ut med rekordlåg arbetslöshet, men nu pekar siffrorna mot 20-25 procent arbetslöshet i sommar. Det gör att Donald Trump försöker tala om andra saker, säger Stefan Åsberg i SVT:s Morgonstudion. 

Coronakrisen påverkar valrörelsen

I ett tal riktar Barack Obama kritik mot den nuvarande administrationen, vilket gjorde Donald Trump minst sagt upprörd.

– Det var en hård attack mot presidenten utan att han egentligen nämner Donald Trump vid namn, men han pekar på att USA saknar ett ansvarsfullt ledarskap under den här coronakrisen, säger Stefan Åsberg.

I sina tweets har Donald Trump svarat med att kalla Obama för en inkompetent president och kallar hans administration för den mest korrupta i USA:s historia. Han påstår också att det kommer att komma detaljer kring en politisk skandal, värre än Watergate, som involverar den före detta presidenten.

– Hela den här diskussionen om Obamagate, som Trump kallar det för, är ganska diffus. Trump fick en fråga om det här tidigare i veckan och svarade: den känner ni alla till. Men alla gör inte det och det saknas väldigt många detaljer, säger Stefan Åsberg.

#Obamagate

Det var i förra helgen som Donald Trump introducerade hashtaggen Obamagate. Enligt honom har Obamaadministrationen och den tidigare FBI-chefen James Comey försökt smutskasta honom och förstöra hans chanser till att bli president, genom att väcka misstankar om samröre med den ryska regeringen. 

– De flesta är överens om att det som vi vet nu inte är en skandal. Men allting bygger på att Donald Trump hävdar att det kommer att komma fler, väldigt allvarliga, uppgifter och då kan den här historien utvärderas på ett helt annat sätt, säger Stefan Åsberg. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronapandemin

Mer i ämnet