Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: David Erickson/AP

USA:s regering överklagar dom om abortpiller

Uppdaterad
Publicerad

USA:s regering överklagar ett beslut av en federal domare i delstaten Texas att förbjuda ett abortpiller.

”Distriktsdomstolens extraordinära beslut, det första i sitt slag, bör stoppas i väntan på att överklagan behandlas”, skriver justitiedepartementet i en överklagan till en appellationsdomstol.

Den konservative federale Texasdomaren Matthew Kacsmaryk beslutade i fredags förbjuda abortläkemedlet mifepriston. Kacsmaryks beslut kom sedan ett antal anti-abortgrupper lämnat in en stämning för att få det nationella godkännandet av läkemedlet omkullkastat.

”Om beslutet träder i kraft så kommer det att omintetgöra läkemedelsmyndigheten FDA:s vetenskapliga bedömning och allvarligt drabba kvinnor” skriver justitiedepartementet i sin överklagan.

Den juridiska kampen om läkemedlet pågår på flera fronter. Bara en timme efter beskedet i Texas i fredags utfärdade en federal domare Washington ett motsatt domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades. Justitiedepartementet vände sig även till den federale domaren i Washington för att få domen förtydligad.

Mifepriston har varit godkänt i USA i mer än 20 år och används vid en majoritet av aborterna i landet. Även det amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA ifrågasätter Kacsmaryks dom.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se SVT:s reporter Fouad Youcefi om fem folkomröstningar om abort under mellanårsvalet i USA. Foto: SVT, Kristopher Radder/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.