Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
USA:s vicepresident Kamala Harris är en av flera som rasat mot beslutet att stoppa abortpillret. Foto: APVisa alla (2)
Visa alla (2)

Texasdomarens beslut: Stopp för abortläkemedel

Uppdaterad
Publicerad

Efter två olika domarbeslut om ett abortmedel som använts i över 20 år i USA är framtiden för läkemedlet osäkert. President Joe Biden har gett sig in i leken och lovar att kämpa för att behålla pillret.

– Min regering kommer att slåss mot det här beslutet, säger Biden i ett uttalande från Vita huset.

Den konservative federale Texasdomaren Matthew Kacsmaryk beslutade på fredagen att sätta stopp för det brett använda abortläkemedlet mifepriston. Kacsmaryks beslut kom sedan ett antal anti-abortgrupper lämnat in en stämning för att få det nationella godkännandet av läkemedlet omkullkastat.

Bara en timme efter beskedet i Texas utfärdade en federal domare i Washington ett konkurrerande domslut, där fortsatt tillgång till läkemedlet i 17 amerikanska delstater beordrades.

Mifepriston har varit godkänt i USA i mer än 20 år och används vid en majoritet av aborterna i landet. De två rivaliserande domsluten gör det troligt att frågan om pillrets framtid nu kommer att tas vidare till USA:s Högsta domstol.

Beslutet överklagat

Matthew Kacsmaryks beslut att stoppa godkännandet av pillret träder inte i kraft förrän om sju dagar. Det amerikanska justitiedepartementet uppgav på fredagen att man överklagat beslutet, likaså den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA.

USA:s president Joe Biden kallar Texasdomarens beslut kring abortpillret ”ett aldrig tidigare skådat steg mot att ta ifrån kvinnor deras grundläggande friheter och riskera deras hälsa”.

– Min regering kommer att slåss mot det här beslutet, sade Biden i ett uttalande från Vita huset.

Mifepriston är ett antihormon som hämmar effekten av progesteron, som är nödvändigt för att få en graviditet att fortskrida. Läkemedlet förskrivs av läkare för att medicinskt avbryta en graviditet.

I USA är mifepriston, också känt som RU 486, en av två tillåtna komponenter som används för att framkalla abort under en graviditets första tio veckor. Läkemedlet godkändes i USA år 2000.

Över hälften av alla aborter i USA utförs med mifepriston, enligt officiella siffror. Metoden är dokumenterat säker och har en effektivitet på 99,6 procent.

Läkemedelskombinationen mifepriston och misoprostol är godkänd i över 60 länder världen över för att avbryta graviditeter, däribland Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.