USA:s utrikesminister Mike Pompeo under en tidigare presskonferens. Arkivbild. Foto: ERIK S. LESSER/EPA/TT

USA:s utrikesminister Mike Pompeo om attacken: ”Rätt beslut”

Uppdaterad
Publicerad

Den redan spända relationen mellan USA och Iran har blivit än mer laddad efter det att den iranske generalmajoren Qassem Soleimani dödades i en amerikansk bombattack i fredags. USA:s utrikesminister Mike Pompeo försvarar president Trumps order om attacken:
– Det var rätt beslut, sa han på en presskonferens under tisdagen.

Efter det att USA:s president Donald Trump beordrat den bombattack som dödade Qassem Soleimani, chef över Irans revolutionsgardes specialstyrka Quds, i Irak den tredje januari har läget i toppgeneralens hemland varit upprört – och Iran har utlovat hämnd. 

Den femte januari hotade Trump att slå ut 52 betydelsefulla iranska mål om hoten om vedergällning blir verklighet. Under tisdagen gick Irans parlament å sin sida ut med att man terrorlistar amerikanska styrkor och landet påstår att de överväger 13 sätt att ge igen mot USA.

Tumult under begravningsceremoni

Under tisdagen hölls även en begravningsceremoni i Qassem Soleimanis hemstad Kerman som lockade tusentals sörjande. Tumult utbröt och mer än 50 personer ska ha dött i trängseln, varför jordfästningen sköts upp.

Medan Iran fördömer attacken handlar debatten i USA främst om hur den gick till, snarare än att den ägde rum, enligt SVT:s utrikesreporter Carina Bergfeldt:

– I den debatten så är det helt enkelt så att ingen amerikan är ledsen över att den här personen är död, men man frågar sig om det fanns legitima skäl just nu.

Pompeo: ”Rätt beslut”

Under en presskonferens på tisdagen försvarade utrikesminister Mike Pompeo presidentens order om bombattacken mot Soleimani, som han benämner som en terrorist:

– Det var rätt beslut. Försvarsdepartementet gjorde ett utmärkt jobb och presidenten hade en helt lagligt, lämplig grund, och beslutet passade perfekt i vår strategi för att motverka hotet, en skadlig aktivitet från Iran, bredare.

Han sa vidare att attacken utvärderats rättsligt i förväg, och menar att uppgifterna om att Soleimani var på ett diplomatiskt uppdrag i Irak är ”fundamentalt falska”.

– Finns det någon här som tror det? Finns det någon bakgrund som skulle indikera att det är det minsta möjligt att den här snälla gentlemannen, den här stora diplomaten, Qassem Soleimani, skulle ha rest till Bagdad med idén att utföra ett fredsuppdrag? sa han och fortsatte:

– Vi vet att det inte var sant.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.