Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Blinken planerar att besöka Peking ”när omständigheterna tillåter”, säger han under en pressträff. Foto: WIN MCNAMEE/AFP/TT

USA:s utrikesminister om övervakningsballongen: ”Oansvarig handling”

Publicerad

En stor luftballong upptäcktes när den flög över bland annat Montana i USA och amerikanska myndigheter misstänker att det rör sig om en kinesisk övervakningsballong. USA:s utrikesminister Antony Blinken ställer in sitt planerade besök i Peking efter upptäckten.

– Vi drog slutsatsen att förhållandena inte var gynsamma för ett konstruktivt besök vid denna tidpunkt, säger Blinken på en pressträff.

När USA:s president Joe Biden och Kinas president Xi Jinping träffades på Bali i november kom de överens om att Blinken skulle resa till Peking och följa upp deras diskussioner. Under pressträffen säger Blinken att den amerikanska regeringen har arbetat förbereda de efterföljande diskussionerna. På fredagen, bara dagar innan besöket skulle ägt rum, upptäcktes ballongen.

– Jag talade med Kinas utrikesminister Wang Yi för att förmedla att jag mot bakgrund av Kinas oacceptabla agerande skjuter upp min planerade resa till Kina, säger Blinken.

Han berättar vidare att den amerikanska regeringen agerade direkt när ballongen upptäcktes och att man vidtog åtgärder för att skydda mot insamling av känslig information.

– Vi fortsätter att spåra och övervaka ballongen nära. Vi är övertygade om att detta är en kinesisk övervakningsballong.

”Oansvarig handling”

Antony Blinken berättar att han under samtalet med Wang Yi gjorde det tydligt att närvaron av övervakningsballongen i amerikanskt luftrum är en klar kränkning mot USA:s suveränitet och internationell lag.

– Det är en oansvarig handling och Kinas beslut att vidta denna åtgärd på kvällen före mitt planerade besök är skadligt för de materiella diskussionerna vi var beredda att ha.

Han säger att USA fortfarande har ett diplomatiskt engagemang med Kina.

– Jag planerar att besöka Peking när förhållandena tillåter det.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.