Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Se en tidslinje över historien bakom F-16 – därför är planen så viktiga i Natospelet. Foto: Ronald Wittek/Leon Neal/TT

USA säljer F16-plan till Turkiet

Uppdaterad
Publicerad

USA ska sälja stridsflygplanen F-16 till Turkiet som ett svar på att landet har ratificerat Sveriges Natointräde.

Beskedet kom bara timmar efter det att Turkiet gjort vad USA krävt och lämnat in pappren på ratificeringen.

Vita huset har gett sitt godkännande till gällande försäljningen av 40 nya F-16-plan och utrustning för att modernisera Turkiets nuvarande F16-flotta med 79 plan efter det att kongressen först gett klartecken.

”Mitt godkännande av Turkiets begäran att köpa F-16 flygplan har varit villkorat av turkiskt godkännande av Sveriges Natomedlemskap. Men missförstå mig inte: det här var inget beslut jag fattade lättvindigt”, sade ordförande för senatens utrikesutskott, demokraten Ben Cardin, i ett uttalande publicerat på X, tidigare Twitter.

Sverige och Nato

Natomedlemmen Turkiet har länge velat uppgradera sin F-16-flotta och har gång efter gång kopplat ihop ett Natointräde för Sverige med krav på tillåtelse av USA att få köpa nya plan.

Kvarstår viss oro

Försäljningen har varit en omdebatterad fråga i USA. Flera ledande kongressledamöter har oroats av hur Turkiet ska använda dem mot sina grannländer. En punkt har varit Turkiets flygattacker på kurdiska miliser i norra Syrien som har arbetat med USA för att bekämpa terrorgruppen IS.

Ben Cardin kommenterade oron efter att beslutet fattats på fredagen, lokal tid. I ett uttalande sade han att det kvarstår viss oro kring Turkiets agerande men att han godkänt försäljningen baserat på att Turkiets åtaganden att förbättra det.

”Jag ser fram mot att inleda ett nytt kapitel i vår relation med Turkiet, utvidga Nato-alliansen och tillsammans med våra globala allierade stå upp mot Rysslands pågående aggression mot sin fredliga granne”, sade Cardin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Sverige och Nato

Mer i ämnet