• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Vaggeryd i Vaggeryds kommun, Jönköpings län. På grund av en brand i avfallsanläggning strax norr om Vaggeryds tätort, med kraftig rökutveckling, uppmanar räddningsledaren alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jönköping.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Efter ett nära två timmar långt möte talade Biden och Zelenskyj inför pressen. Foto: Jim Lo Scalzo/TT

Klart: USA skickar luftvärnssystemet Patriot till Ukraina

Uppdaterad
Publicerad

USA kommer att skicka luftvärnssystemet Patriot till Ukraina. Det beskedet kom i samband med Volodymyr Zelenskyjs USA-besök på onsdagskvällen. Tillskottet kommer få ”avgörande betydelse” för Ukrainas försvar, enligt Zelenskyj.

– Jag har goda nyheter med mig hem, sa han efter sitt möte med Joe Biden.

Ukraina har vädjat om att få Patriotsystemet under en längre tid och Zelenskyj beskrev tillskottet som ”ett viktigt steg i att skapa ett effektivt luftvärn”.

Det nya stödpaket där Patriot ingår är värt 1,85 miljarder dollar, motsvarande nästan 20 miljarder kronor.

Kriget i Ukraina

Kreml: Innebär eskalering

Ryssland har tidigare varnat för att Patriot skulle innebära en eskalering av USA:s inblandning i kriget och pekat ut systemet som ”legitima mål” för ryska attacker. Men på pressträffen hävdade Biden att Patriot är ett ”försvarssystem, inte eskalerande ”.

SVT:s tillträdande USA-korrespondent Fouad Youcef kallar beskedet ”symboliskt viktigt”.

– Vi har sett mycket av luftattacker mot Ukraina den senaste tiden och det är just det som Patriot sägs vara så effektivt mot.

Stark men sviktande vilja att stödja

Med det nya tillskottet räknar Bidenadministrationen med att man har bidragit med 22 miljarder dollar, eller nästan 230 miljarder kronor, i militärt stöd till Ukraina.

Samtidigt börjar viljan att stötta Ukraina militärt svikta bland vissa amerikaner, även om den fortfarande är hög enligt Youcefi

– Vi börjar se en skillnad. Bland republikaner är det bara en knapp majoritet för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kriget i Ukraina

Mer i ämnet