Foto: TT

Bekräftat: USA skrotar migrantprogram

Uppdaterad
Publicerad

USA:s justitieminister Jeff Sessions bekräftade på tisdagen att migrantprogrammet Daca, som omfattar närmare 800.000 unga, ska upphävas.

– Jag är här i dag för att offentliggöra att det program som är känt som Daca som sjösattes under Obama-administrationen kommer att upphävas, sa Jeff Sessions under en presskonferens.

– Vi kan inte tillåta alla som vill komma hit att göra det, det är bara så enkelt, säger Jeff Sessions.

Sessions säger att han rekommenderat Trump att avveckla Daca på ”ett ordnat sätt”.

– Vi tror fullt och fast att det här är den ansvarsfulla vägen att gå, säger Sessions.

Spekulationer om just det här beskedet har gått varma och varit föremål för protester i USA i flera dagar. Delstaterna New York och Washington har tidigare hotat att stämma Trump om han river upp programmet.

”Presidentens åtgärd kommer att vända upp och ned på livet för hundratusentals unga människor som vuxit upp i Amerika”, säger New Yorks guvernör, demokraten Andrew Cuomo, i ett gemensamt uttalande med delstatens högste åklagare Eric Schneiderma.

Sex månaders frist

Daca ger migranter som kom till USA före sin 16:e födelsedag, i sammanhanget kallade ”dreamers” (drömmare), möjlighet att stanna i landet och arbeta lagligt i tvåårsperioder som kan förlängas.

Rent formellt innebär Trumps beslut en förlängning, men bara med ett halvår. Det är oklart om några arbetstillstånd kommer att förlängas under den perioden, skriver amerikanska medier. Det är också oklart vad som händer med programmet om kongressen inte kan enas om ett lagförslag i frågan.

Foto: TT

Dubbla stämningar

Ett skäl till att Trump agerar nu är att tio republikanska delstater hotat att stämma staten för programmet, som skapades av Trumps företrädare Barack Obama genom en presidentorder 2012.

Men att Obama fattade ett sådant beslut var maktmissbruk, bara kongressen kan ge papperslösa amnesti, resonerar delstaterna.

Motstånd inom partiet

Trump har också fått tungt motstånd i sitt eget parti. Representanthusets talman Paul Ryan och den republikanske senatorn Orrin Hatch har bett presidenten att inte upphäva programmet. Nu säger deras partikamrater James Lankford och Tom Cotton, båda inflytelserika senatorer, samma sak. Även många kända företagsledare har manat Trump att behålla Daca.

Att riva upp Daca var ett av Trumps vallöften, men de senaste månaderna har det varit mer oklart var han står.

– Vi älskar ”drömmare”. Vi älskar alla, sade han nyligen.

Bakgrund: USA:s papperslösa

Uppskattningsvis 11,3 miljoner papperslösa, troligen många fler, lever i USA. De flesta kommer från Mexiko, El Salvador, Honduras och Guatemala. Många har dåligt betalda arbeten inom jordbruk och service och många uppges ha flytt från gäng- och knarkrelaterat våld.

Programmet Daca (Deferred Action for Childhood Arrivals) skapades genom en presidentorder av Barack Obama 2012. Papperslösa som kom till USA som barn kan via Daca få skydd från deportering och arbetstillstånd under en tvåårsperiod i taget. Programmet har hittills godkänt drygt 787 000 unga, men 1,9 miljoner migranter beräknas kunna ansöka.

Invandring och nationell säkerhet var profilfrågor för Donald Trump i valrörelsen. Han lovade bland annat att bygga en gränsmur mot Mexiko, utvisa kriminella papperslösa och riva upp Daca.

Expresident Barack Obama lovade upprepade gånger att införa ett nytt invandringssystem, men lyckades aldrig få ett lagförslag genom den polariserade kongressen. En allmän uppfattning är att en sådan lag bör innehålla både stärkning av USA:s gränser och en väg till medborgarskap för åtminstone vissa grupper av papperslösa.

Källor: Opinionsinstitutet Pew, USA Today

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.