USA slopar munkavle-regel mot aborter

Publicerad

USA slopar nu den så kallade munkavleregeln mot stöd till organisationer som tillhandahåller abortrådgivning, utför lagliga aborter eller deltar i abortdebatten utomlands.

Regeln, som fått sitt smeknamn av att den med USA:s biståndspengar som vapen anses sätta munkavle på hjälparbete i t.ex. Afrika, revs upp av Obama.

Organisationer har ställts inför ett svårt val, antingen tystas de, eller går miste om miljoner dollar i stöd.

Demokrater och republikaner turas om att införa och slopa munkavle-regeln.

Stödstoppet infördes av Ronald Reagan 1984, revs upp av Bill Clinton, återinfördes av George W Bush, och är nu alltså borttaget igen. President Barack Obama undertecknade beslutet sent på fredagskvällen.

Oerhört viktigt
RFSU:s generalsekreterare Åsa Regnér kallar i ett pressmeddelande Obamas åtgärd ”ett oerhört viktigt steg mot minskad mödradödlighet”.

”Obamas beslut kommer också att påverka EU, som är världens största biståndsgivare. Det blir nu mycket svårare för katolskt präglade länder som Polen, Irland och Malta att gömma sig bakom USA:s politik i sina försök att blockera arbetet för ökad tillgänglighet till preventivmedel och säkra aborter”, förklarar Åsa Regnér.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer