USA begär att få Edward Snowden utlämnad för att han ska kunna ställas inför rätta. Foto: Scanpix/montage

USA: Snowden riskerar inte dödsstraff

Uppdaterad
Publicerad

Spionmisstänkte Edward Snowden skulle inte riskera dödsstraff eller tortyr om han utlämnas till USA, säger det amerikanska justitiedepartementet.

USA har formellt begärt att få Edward Snowden utlämnad från Ryssland, skriver tidningen Kommersant. Den spionmisstänkte säkerhetsläckan skulle inte riskera dödsstraff eller tortyr om han utlämnas, säger det amerikanska justitiedepartementet enligt Reuters.

”Tortyr olagligt”

Anklagelserna mot Snowden är inte belagda med den typen av straff, enligt ett brev från USA:s justitieminister Eric Holder daterat i tisdags, skriver AFP. Och USA ”skulle inte yrka på dödsstraff även om Snowden skulle åtalas för ytterligare brott, belagda med dödsstraff”.

”Tortyr är olagligt i USA” fastslår han också i brevet. Snowden skulle åtalas i en civil domstol, säger Holder som anser att försäkran från USA eliminerar grunderna på vilka Snowden sökt asyl.

Kvar i Ryssland

I onsdags såg det ut som om Snowden var på väg att lämna flygplatsen i Moskva, men ännu på torsdagen var han kvar. Han ska ha ansökt om tillfällig asyl i Ryssland.

USA vill ställa 30-åringen inför rätta sedan han läckt uppgifter om amerikanska säkerhetstjänsters omfattande övervakning av nationell och internationell tele- och datatrafik.

Snowden är, trots att hans pass dragits in, fortfarande amerikansk medborgare och har rätt till ett pass med begränsad giltighet som tillåter honom att återvända till USA.

Ryssland avvisade eventuella amerikanska sanktioner mot landet på grund av dess stöd för Snowden som ”kontraproduktiva” och ”orealistiska”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Test storytitel

Mer i ämnet