Foto: AP, arkivbild

USA: Parterna överens om tre dagars vapenvila

Uppdaterad
Publicerad

USA:s utrikesminister Antony Blinken meddelade på måndagskvällen att de stridande parterna i Sudan enats om en 72 timmar lång vapenvila med start vid midnatt.

Enligt Blinken kommer beskedet efter två dagar av USA-ledda förhandlingar mellan Sudans armé och RSF-styrkorna. Vapenvilan bekräftades även av RSF, rapporterar Reuters. Flera tidigare överenskommelser om att lägga ned vapnen tillfälligt har brutits. 

I ett uttalande från Antony Blinken meddelar han att USA också arbetar för att få till en permanent vapenvila. En kommitté på initiativ USA bestående av både regionala och internationella aktörer kommer att arbeta tillsammans för att få ett slut på striderna, enligt utrikesministern.

Oroligheter i Sudan

Tiotusentals har flytt

Minst 427 personer har dött och tiotusentals människor har flytt landet sedan striderna bröt ut den 15 april. Sverige och andra länder evakuerar nu medborgare på plats i Sudan och Sverige har genomfört två flygningar ut ur landet, berättade försvarsminister Pål Jonson (M) i Aktuellt på måndagskvällen. 

Under tisdagen har FN:s säkerhetsråd planerat att ha ett möte med anledning av oroligheterna.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Oroligheter i Sudan

Mer i ämnet