Peking offentliggjorde en militärövning i området i början av juli, som möttes av skarp kritik från Washington DC. USA svarade med tung militär närvaro i form av två hangarfartyg. Foto: Jason Tarleton/AP/Tom Brenner/AFP/TT

USA: ”Sydkinesiska havet inte ert havsimperium”

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit spänt mellan Kina och USA den senaste tiden med anledning av konflikten om Sydkinesiska havet. Nu höjer USA tonläget.

– Världen kommer inte tillåta att Kina behandlar området som sitt havsimperium, säger landets utrikesminister Mike Pompeo.

Sedan länge har Sydkinesiska havet varit ett omtvistat territorium i Asien. Regeringen i Kina har gjort anspråk på stora delar av området och krävt att få styra över det.

Förutom att Kina säger sig ha rätt till ungefär 90 procent av det har man även byggt en militärbas på en av öarna, något som inte bara retat USA utan även länder i närområdet som Taiwan, Vietnam och Filippinerna.

”En mobbningskampanj”

Tvisten om det Sydkinesiska havet har intensifierats de senaste dagarna och tonläget mellan USA och Kina trappats upp. USA:s utrikesminister Mike Pompeo gick igår, måndag, ut med en tydlig markering och avfärdade alla kinesiska anspråk på territoriet.

I ett uttalande hävdar Pompeo att ”Pekings anspråk på havsbaserade resurser i stora delar av Sydkinesiska havet är olagliga, även så deras mobbningskampanj för att kontrollera dem”.

Pompeo säger även att världen inte kommer att tillåta att Kina behandlar området som sitt havsimperium. Tonläget höjdes ytterligare när en toppdiplomat med ansvar för Östasienpolitik inte ville utesluta eventuella sanktioner mot Kina.

Kina: USA provocerar

Peking svarade genom att hävda hur USA:s agerande bidrar till försämrade relationer mellan länderna och att landet medvetet förvränger fakta.

Tidigare den här månaden skickade USA två hangarfartyg till Sydkinesiska havet. Insatsen, vars syfte var en ”öppen och fri indo-pacifisk region”, genomfördes samtidigt som Kinas militärmakt övade till havs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.