Medlemmar av den regeringstrogna milisen Tripolibrigaden kör i kolonn genom huvudstaden – här på Martyrtorget – en knapp vecka efter att fiendestyrkorna drivits bort i juni. Foto: Mahmud Turkia /AFP

USA: Turkiet har sänt tusentals man till Libyen

Uppdaterad
Publicerad

Turkiet har sänt mellan 3 500 och 3 800 beväpnade syrier till Libyen för att slåss på den FN-erkända regeringens sida. Det skriver Pentagon i en rapport.

Enligt rapporten får syrierna betalt av Turkiet och har rekryterats från de rebellstyrkor som slagits mot Bashar al-Assads regering i Damaskus under nio års inbördeskrig i Syrien. Det rapporterar nyhetsbyrån AP.

Nu slåss de i stället i det libyska inbördeskriget, på Tripoli-regeringens sida. Motståndare är den östlibyska krigsherren Khalifa Haftar, som tagit kontroll över mer än halva landet och vars styrkor tog sig fram till huvudstadens utkanter under en oväntad blixtoffensiv förra våren. Han stöds i sin tur av Ryssland, Egypten och Förenade Arabemiraten, om än inte lika öppet som Turkiet stöttar regeringen.

Framgångar för regeringen

I år har dock krigslyckan vänt, med hjälp av stödet från Turkiet och dess president Recep Tayyip Erdogan. Förutom de syriska rebellstyrkorna har turkiska drönare spelat en viktig roll i striderna. I maj drevs Haftars styrkor bort från Tripoli och en viktig flygbas i västra Libyen.

Libyens premiärminister Fayez Sarraj tillsammans med Turkiets president Recep Tayyip Erdogan på en presskonferens i Ankara den 4 juni, samma dag som Khalifa Haftars styrkor gav upp striden om Tripoli. Foto: AP/TT

Uppgifter har cirkulerat om att rebellerna har extremistkopplingar, men enligt Pentagonrapporten finns inga bevis för att de har kopplingar till någon av de sunnitiska terrorgrupperna IS och al-Qaida. Det beskrivs i stället som ”mycket troligt” att det är pengarna som motiverar dem.

Uppladdning kring staden Sirte

Båda sidor mobiliserar nu kring den strategiska kuststaden Sirte, tidigare utskeppningshamn för merparten av landets oljeproduktion. Regeringen har lovat att ta tillbaka staden, men det kan trappa upp konflikten ytterligare.

Egyptens president Abdel Fattah el-Sisi har hotat med ett direkt militärt ingripande om regeringsstyrkor går till offensiv. Egypten kommer inte att ”stå lugnt vid sidan om” ifall operationer direkt hotar säkerheten, sade el-Sisi i ett möte med tiotals Haftar-lojala klanledare i Kairo i torsdags, skriver AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.