Protesterna i Irak inleddes i början av oktober. Foto: AFP/TT

USA uppmanar till reformer i Irak

Publicerad

USA uppmanar Iraks regering att lyssna på de stora protester som inleddes i början av oktober. Washington vill att Iraks regering ”verkställer president Barham Salihs löften att genomföra valreformer och hålla nyval”, skriver Vita huset i ett uttalande, som fortsätter:

”USA är allvarligt oroat över de fortsatta attackerna mot demonstranter, aktivister och medier, liksom begränsningen av tillgången till internet”.

Protesterna gäller främst korruption, arbetslöshet och bristande samhällsservice i landet och premiärminister Adil Abd al-Mahdi lovade i lördags att vidta åtgärder för att möta kraven.

Omkring 300 människor bedöms ha dödats i samband med protesterna som inleddes den 1 oktober. I söndags sköts tre demonstranter i staden al-Nasiriyya i södra delarna av landet och dussintals skadades i sammandrabbningar i Bagdad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.