Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT:s Fouad Youcefi om de viktigaste frågorna för amerikanerna i valet 2020.

USA-valet 2020: Här är frågorna som kan avgöra valet

Uppdaterad
Publicerad

Trodde du att coronapandemin hade seglat upp som den viktigaste valfrågan i USA? Då har du faktiskt fel. För det är en riktig klassiker som toppar listan.

Opinionsinstitutet Pew Research Center har undersökt vilka frågor som är viktigast för amerikanerna inför valet i november. Trots att det pratats mycket om munskydd och proteströrelser den senaste tiden så är det fortfarande ekonomin som är den viktigaste valfrågan. Nästan åtta av tio amerikaner säger att ekonomin kommer att vara väldigt viktig för hur de kommer att rösta.

– Coronaviruset kommer först på fjärde plats. I somras trodde man att pandemin skulle dominera bland väljarna, säger SVT:s Fouad Youcefi från Washington.

Topp fem viktigaste valfrågorna

Här är de topp fem viktigaste frågorna för amerikanerna, enligt Pew Research Center. (Andelen väljare som säger att frågorna är ”väldigt viktiga i valet”.)

 1. Ekonomin (79)
 2. Sjukvården (68)
 3. Högsta domstolen-tillsättningar (64)
 4. Coronapandemin (62)
 5. Våldsbrott (59)

I videon tittar vi närmare på frågorna och jämför med hur det såg ut inför valet 2016.

Få snabb koll på partierna

Visa

Demokraterna

 • Liberalt parti som kom att kallas Demokraterna efter att Andrew Jackson, som företrädde den demokratiska falangen inom republikanerna, segrat i presidentvalet 1828.
 • Demokraterna påminner om europeiska socialdemokratiska och socialliberala partier, men sägs ofta ligga till höger om dessa och till vänster om Republikanerna. Partiet är för mer statlig styrning och social jämlikhet, man vill ha striktare vapenlagar och skydda aborträtten.
 • Demokraterna har förespråkat en sjukvårdsreform sedan 60-talet. En sådan infördes 2010 under Barack Obamas mandatperiod och fick namnet “Obamacare”.
 • USA har haft 15 demokratiska presidenter, band dem: Franklin D. Roosevelt (1933-45), John F. Kennedy (1961-63), Bill Clinton (1993-2001), Barack Obama (2009-17).

Republikanerna

 • Konservativt parti som formellt bildades år 1854. Abraham Lincoln var partiets första president. Under Lincoln och en republikansk kongress avskaffades slaveriet 1865.
 • Republikanerna kopplas samman med låga skatter och värdekonservatism. Partiet vill ha mer inflytande för delstaterna och mindre för den federala makten samt mindre statlig inblandning i den privata sektorn. Partiet har rört sig högerut under 2000-talet.
 • Donald Trump fick 2017-18 genom en skattereform med omfattande skattesänkningar främst för rika och företagare, en reform som republikanerna velat få igenom i över 30 år.
 • USA har haft 19 republikanska presidenter, bland dessa: Richard Nixon (1969-74), Ronald Reagan (1981-89), George W. Bush (2001-09), Donald Trump (2017- ).

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Presidentvalet i USA

Mer i ämnet