USA-valet: Obama leder i Iowa

Uppdaterad
Publicerad

Senator Barack Obama ligger främst bland de demokratiska kandidaterna inför primärvalet i Iowa, det första inför nästa års presidentval.

Han stöds av 28 procent av de till- frågade, mot 25 för Hillary Clinton och 23 för John Edwards. Obama har stärkt sin position i de senaste mätningarna.

På den republikanska sidan leder Mike Huckabee just i Iowa, men har svagt stöd på andra håll. Han stöds av 29 procent, mot 24 för Mitt Romney och 13 för Rudolph Giuliani. Primärvalet i Iowa hålls den 3 januari.

Iowa är den 3 januari först ut av de delstater som håller primärval för att gallra fram partiernas respektive presidentkandidater i valet i november nästa år.

Obama på väg upp

Undersökningen bekräftar Obamas uppgående trend i andra delstater. Obama har ökat sitt stöd med sex procentenheter sedan oktober medan Clinton backat fyra.

Obama har därtill stärkt sin ställning bland de kvinnliga väljarna, som är Clintons huvudgrupp.

Republikanerna

Republikanen Mike Huckabee, som än så länge ligger efter konkurrenterna på andra håll, får stöd av 29 procent – en ökning med 17 procentenheter sedan oktober.

Hans konkurrent Mitt Romney, som redan gjort av med miljontals dollar på sin kampanj, är tvåa med 24 procent.

Trean, förre New Yorkborgmästaren Rudolph Giuliani, har stöd av 13 procent.

Huckabee hoppas att ett genombrott i Iowa ska ge honom en skjuts uppåt i de följande primärvalen.

Smällkall vinter

Men Iowasiffrorna är osäkra för alla kandidaterna. Nästan hälften av demokraterna och drygt 60 procent av republikanerna säger att de kan ändra sig. Och Iowa blir svårbearbetat – det är inte lätt att göra partifolket entusiastiskt och få iväg det till valmöten i smällkalla vintern.

Källa: TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.