President Joe Biden fotades under måndagen när han hade ett säkert videosamtal med Frankrikes president Emmanuel Macron, Tysklands förbundskansler Olaf Scholz och Storbritanniens premiärminister Boris Johnson i Situationsrummet i Vita huset. Foto: Adam Schultz/Vita huset via AP/TT

USA stoppar import av rysk olja

Uppdaterad
Publicerad

Bidenregeringens beslut är klart. Oavsett vad EU-länderna gör så kommer USA att införa ett embargo mot import av ryska energiråvaror redan på tisdagen. Storbritannien väntas också minska sin import av rysk olja och gas.

USA:s president meddelade tidigt på tisdagskvällen ett förbud mot import av rysk olja, rapporterar nyhetsbyrån Reuters. USA kommer också att stoppa importen av flytande naturgas och andra energikällor från Ryssland.

”Bara Saudiarabien är större”

Det amerikanska beslutet uppges tas i samråd med EU-länderna men unionen, med Tysklands förbundskansler Olaf Sholz i spetsen, gjorde så sent som i måndags klart att effekterna skulle bli för stora för Europas ekonomi för att klara av ett tvärstopp för rysk energi.

– Ryssland är världens näst största exportör av råolja, det är bara Saudiarabien som är större. Under mer normala förhållanden så exporterar landet ungefär fem miljoner fat olja per dag till övriga världen, varav häften går till europeiska kunder, säger Christian Kopfer, råvaruanalytiker på Handelsbanken, till SVT Nyheter.

Historiska rekordnivåer

Den brittiska regeringen väntas också gå ut med ett tillkännagivande under tisdagen. Enligt sajten Politicos reporter Alex Wickman har Storbritannien för avsikt att minska rysk olje- och gasimport över tid. Kanada har tidigare aviserat ett embargo mot rysk olja.

Rysk olja stod för 3 procent av USA:s oljeimport i fjol. Oljepriset snuddade vid historiska rekordnivåer när USA:s utrikesminister Anthony Blinken i helgen meddelade att man överväger ett embargo mot rysk olja.

De rekordhöga råvarupriserna i kölvattnet på Rysslands attack mot Ukraina och västliga sanktioner har fått bland annat Internationella valutafonden (IMF) att varna för betydande konsekvenser för världsekonomin.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.