USA:s president Donald Trump landar i november på asiatisk mark för första gången sedan sitt tillträde. Foto: AP/TT

Trump planerar statsbesök för att diskutera Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Donald Trump planerar sitt första Asienbesök sedan han tillträdde som president med det huvudsakliga syftet att diskutera Nordkoreafrågan. Utrikesminister Rex Tillerson fastställer samtidigt att direktkommunikation mellan Washington och Pyongyang pågår.

– Vi har ett antal, tre, öppna kommunikationsvägar till Pyongyang, säger han enligt nyhetsbyrån AFP.

Presidentens turné kommer att äga rum i november i år och innefatta Japan, Sydkorea, Kina, Vietnam och Filippinerna, uppger The Independent. Presidenten väntas delta i två större möten, hållna av Asia-Pacific Economic Cooperation Forum i Vietnam respektive Association of Southeast Asian Nations i Filippinerna.

Ordkriget mellan Nordkorea och USA har eskalerat de senaste månaderna i ljuset av Nordkoreas robottester, och de båda regeringarnas utspel mot varandra har blivit allt mer hätska – såväl i FN-talarstolen som på Twitter. USA har satt diplomatisk press på Kina – Nordkoreas huvudsakliga handelspartner och biståndsgivare – som i sin tur belagt flera nordkoreanska varor med importförbud, bland annat kol, järnmalm, blymalm, fisk och skaldjur.

”Nära och regelbundet samarbete”

Just nu befinner sig den amerikanske utrikesministern Rex Tillerson i Kinas huvudstad Peking. Syftet är bland annat att diskutera handel och Nordkorea, men även att förbereda inför president Trumps första statsbesök i landet i november.

I ett möte med presidenten Xi Jinping framhöll Tillerson att den amerikanska synen på relationen länderna emellan är god.

– Våra två presidenter har utvecklat ett nära och regelbundet samarbete, sade Tillerson enligt AP. Han tillade även att relationen mellan länderna forsätter att ”växa och utvecklas tack vare styrkan i relationen mellan er (president Xi Jinping, reds. anm.) och president Trump.”

Manar till lugn                                      

Tillerson manade under Kinabesöket till en nedtrappning av ordkriget mellan USA och Nordkorea, men uppmanade även Kim Jong-uns regim att upphöra med sina robottester.

– Det som nu behövs mest akut är att lugna ned situationen. Den är lite överhettad just nu, och jag tror att alla skulle uppskatta om den lugnade sig. Det skulle helt klart hjälpa om Nordkorea slutade avfyra robotar, det skulle lugna ned läget avsevärt, sade Tillerson till reportrar.

Utrikesministern klargjorde också att direktkommunikation mellan USA och Nordkoreas regeringar pågår.

– Vi har ett antal, tre, öppna kommunikationsvägar till Pyongyang.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.